Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

Unapređenje kvalitete prehrane sa epidemiološkim nadzorom u predškolskim ustanovama na području Istarske županije od 2000. do 2004.

Olga Dabović Rac ; Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije, Pula, Hrvatska
Sunčica Matanić-Stojanović ; Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije, Pula, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski PDF 257 Kb

str. 195-199

preuzimanja: 49

citiraj


Sažetak

Djeca predškolske dobi su osjetljivi dio populacije za čiji je intezivni rast i razvoj neophodna pravilna prehrana.
Djeca koja borave u predškolskim ustanovama 8-10 sati trebaju dobiti 75% ukupnih dnevnih energetskih i prehrambenih potreba i to u četiri obroka: zajutrak (25%), doručak (10%), ručak (30%) i užina (10).
U Županiji se pod nadzorom nalaze 27 centralnih vrtića, u kojima se obavlja priprema i distribucija obroka, te 25 područnih i 16 privatnih vrtića u kojima se distribuiraju obroci. Od 1995. sustavno se prati kvaliteta prehrane i provodi nadzor.
Cilj rada je prikazati određene nedostatke i pomake u prehrani predškolaca.
Metode: kemijska i računska analiza cjelodnevnih obroka, analiza briseva čistoće, epidemiološki izvid u svakom objektu.
Rezultati: u promatranom razdoblju od 2000. do 2004. primjetan je znatan pomak u izboru namirnica. Također je u većini vrtića zabilježen porast unosa kalcija i magnezija, dok je unos željeza u nekim vrtićima i dalje problematičan. Energetski unos je u većini objekata zadovoljavajući. Problem su jedino objekti koji nemaju užinu ili popodnevni međuobrok. Rezultati računske analize ukazuju također na kontinuirano optimalan unos vitamina.
Zaključak: potreba uvođenja užine kao četvrtog obroka u vrtićima koji nemaju užinu, te daljnji rad na edukaciji svih neposredno vezanih za prehranu predškolaca.

Ključne riječi

predškolci; prehrana; unapređenje

Hrčak ID:

298711

URI

https://hrcak.srce.hr/298711

Datum izdavanja:

29.2.2016.

Posjeta: 112 *