Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

Od Centra za prevenciju i vanbolničko liječenje ovisnosti do Službe za prevenciju ovisnosti

Katarina Mešin-Velkova ; Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije, Pula, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski PDF 129 Kb

str. 200-202

preuzimanja: 46

citiraj


Sažetak

Od 1. travnja 2004. godine Centar za prevenciju i vanbolničko liječenje ovisnosti Pula dio je Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, kao posebna Služba za prevenciju ovisnosti.
Više od 8 godina Centar je postojao na sadašnjoj lokaciji, radilo se s mladima i njihovim obiteljima, ali bez pravnog statusa, nesigurnog financiranja i upitnog opstanka.
Sve je počelo u Službi za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije sredinom 1993. godine kad je iz Poreča prijavljeno 10 slučajeva B-hepatitisa u vrlo kratkom vremenskom razdoblju. Epidemiološkim ispitivanjem dokazano je da se kod 9 osoba radi o ovisnicima o heroinu, kojima je u ljekarni kratko vrijeme bilo uskraćeno kupovanje novih šprica i igala. Po modelu sprečavanja širenja zaraznih bolesti, organiziran je sastanak raznih službi i stručnjaka, formirana je komisija za suzbijanje zlouporabe droga, koje je priključena uz već postojeći Fond „Zdravi grad“ Poreč. To je početak nastanka Centra za prevenciju i liječenje ovisnika Poreč.

Ključne riječi

Hrčak ID:

298712

URI

https://hrcak.srce.hr/298712

Datum izdavanja:

29.2.2016.

Posjeta: 120 *