Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Maslinovo ulje – tradicionalno ili moderno?

Anita Peraić ; Zavod za javno zdravstvo Zadar
Judita Grzunov Letinić ; Zavod za javno zdravstvo Zadar
Benito Pucar ; Zavod za javno zdravstvo Zadar


Puni tekst: hrvatski PDF 290 Kb

verzije

str. 106-108

preuzimanja: 63

citiraj


Sažetak

Maslinovo ulje oduvijek je bila važna namirnica u svakodnevnoj prehrani mediteranskog stanovništva. Budući da je dijetoterapeutski učinak maslinovog ulja na ljudski organizam i zdravlje izravno povezan s njegovom kakvoćom, zadnjih godina velika se pozornost posvećuje kakvoći maslinova ulja i educiranju maslinara o postizanju kakvoće u proizvodnji maslinovih ulja. Međutim, domaća proizvodnja ne podrazumijeva ujedno i kvalitetno maslinovo ulje, posebice ukoliko se pri tom nije pazilo na osnovna načela prerade maslina. često se događa da se ulje kao domaći proizvod skupo nudi na tržištu uz tvrdnju da je vrhunsko. Niti za jedno maslinovo ulje se ne može reći da je vrhunsko ili dobro ako nije provedeno barem senzorsko ocjenjivanje.

Ključne riječi

Hrčak ID:

299056

URI

https://hrcak.srce.hr/299056

Datum izdavanja:

22.11.2016.

Posjeta: 157 *