Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.15291/libellarium.3462

Posljedice potresa, solidarno volontiranje i nove perspektive Gliptoteke Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Magdalena Getaldić ; Gliptoteka Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 1.969 Kb

str. 117-137

preuzimanja: 82

citiraj


Sažetak

Cilj. Cilj rada je prikazati aktivnosti koje je Gliptoteka HAZU poduzela nakon potresa 2020. godine u svrhu očuvanja kiparske baštine u kriznim vremenima. Jednako je tako namjera opisati iskustvo solidarnosti i suradnje s različitim partnerima i volonterima. Cilj je također revalorizacija i predstavljanje planova cjelokupne obnove kompleksa zgrada i novih postava.

Pristup/metodologija. U radu se kroz studiju slučaja prikazuje stupanj oštećenja zgrada i muzejskog fundusa. Donose se osnovni podaci o oštećenjima te načinu na koji se pristupilo evakuaciji, metodologiji popisivanja štete i organizaciji rada u uvjetima pandemije i ograničenih socijalnih kontakata.

Rezultati. U radu su prikazane djelatnosti u koje su bili uključeni stručni djelatnici Gliptoteke, ali i volonteri – profesionalni restauratori, koji su ljubazno pomogli da se detaljno dokumentira i procijeni trenutno stanje oštećenih skulptura. Ovaj je potres pokazao solidarnost i brigu za baštinu na djelu. Gliptoteci predstoji cjelovita obnova i rekonstrukcija muzejskog kompleksa, a izrađeni su već planovi obnove i smjernice novog muzeološkog stalnog postava.

Vrijednost. U radu je predstavljeno dragocjeno iskustvo muzeja skulpture nakon potresa s ciljem podizanja svijesti o ugroženoj kulturnoj baštini i važnosti njegove preventivne zaštite, te nužnosti revalorizacije muzejskog djelovanja u smislu zaštite i smještaja muzejske građe. U radu se opisuju događaji i metode rada u kriznim situacijama kao što je potres koji je zadesio muzej i pandemija koja je utjecala na sveukupni rad muzeja i stručnih djelatnika. Ovo, nažalost, jedinstveno iskustvo bilo je generator promjena stoga se započelo s izradom planova za buduću renovaciju i cjelokupnu obnovu muzeja, te planova za nove, osuvremenjene stalne postave.

Ključne riječi

Gliptoteka HAZU, potres 2020., solidarnost, Zagreb (Hrvatska), volontiranje

Hrčak ID:

300147

URI

https://hrcak.srce.hr/300147

Datum izdavanja:

31.12.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 293 *