Skoči na glavni sadržaj

Kratko priopćenje

https://doi.org/10.31727/m.25.2.2

Novi zakonodavni okvir u području sigurnosti hrane - novi Zakon o hrani i novi Zakon o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu

Sandra Gutić ; Služba za sigurnost hrane, Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane, Ministarstvo poljoprivrede, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 195 Kb

verzije

str. 144-148

preuzimanja: 236

citiraj


Sažetak

S obzirom na činjenicu da je 2019. godine osnovan Državni inspektorat, a u svibnju 2021. godine objavljen Zakon o službenim kontrolama i drugim službenim aktivnostima koje se provode sukladno propisima o hrani, hrani za životinje, o zdravlju i dobrobiti životinja, zdravlju bilja i sredstvima za zaštitu bilja („Narodne novine“, br. 52/21), bilo je neophodno izmijeniti važeće zakonodavstvo u području sigurnosti i higijene hrane, a kako bi isto bilo usklađeno u odnosu na novu podjelu nadležnosti kao i preraspodjelu određenih aktivnosti u tom području. Dodatno, bilo je potrebno novim zakonodavnim okvirom osigurati provedbu nove pravne stečevine Europske unije koja je stupila na snagu nakon što su 2013. godine objavljena dva temeljna zakona u području sigurnosti i higijene hrane.

Ključne riječi

sigurnost hrane; higijena hrane; podjela nadležnosti; provedba pravne stečevine Europske unije

Hrčak ID:

300790

URI

https://hrcak.srce.hr/300790

Datum izdavanja:

14.4.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački španjolski talijanski

Posjeta: 630 *