Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Elektroaktivnost mangostina i njegovih kompleksa

S. S. Pradhan ; Department. of Physics, B. K. Girls' College, 5/3 M. G. Road, Howrah 711101, India
A. Sarkar ; Department. of Physics, B. K. Girls' College, 5/3 M. G. Road, Howrah 711101, India


Puni tekst: engleski pdf 160 Kb

str. 121-132

preuzimanja: 46

citiraj


Sažetak

Biološki materijali imaju vodeću ulogu u znanosti o materijalima zbog svojih različitih znanstvenih i tehnoloških primjena. U ovom se radu proučava prirodna smola koja je bila izlučena iz sirovog voća magnostina, ploda istočno-indijske voćke Gercinia mangostana. Pripravili smo čvrst uzorak smole sol-gel postupkom. Ispitali smo uzorak izmjeničnom i istosmjernom strujom. Na sobnoj temperaturi našli smo visoku električnu vodljivost, σ ∼ 2×10−6 S/cm, s ionskim i elektronskim doprinosima od 70% odnosno 30%. Mjerenja pokazuju da je visoka električna vodljivost posljedica poveće količine molekula organske kiseline u polisaharidnoj osnovnoj tvari. Vrijednosti σ su oko tri puta veće nego u biljnoj smoli Arabica. Proučavali smo optičku apsorpciju primjenom UV-VIS spektrofotometrije. Ishodi mjerenja pokazuju velik apsorpcijski koeficijent u plavom dijelu spektra. Također smo proučili električne značajke te tvari. Ustanovili smo kako se elektronska vodljivost može povećati na oko 70% ukupne vodljivosti tvorbom kompleksa s jodom ili pogodnom organskom ili anorganskom kiselinom, npr. octenom kiselinom. Ta se tvar velikih mogućnosti proučava radi primjena u raznim napravama.

Ključne riječi

Hrčak ID:

302724

URI

https://hrcak.srce.hr/302724

Datum izdavanja:

1.7.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 192 *