Stručni rad
https://doi.org/10.33128/k.65.1.5
Usporedba kemijskog sastava mlijeka i jaja s posebnim osvrtom na udio proteina
Maja Lipovšćak Garvanović
orcid.org/0009-0007-3483-5240
; Mreža TV, Kamenarka 30, Zagreb, Hrvatska
Zlatko Janječić
orcid.org/0000-0001-9161-024X
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Dalibor Bedeković
orcid.org/0000-0002-7418-3968
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Sažetak
Uz meso, jaja i mlijeko animalni su proizvodi koji se koriste već tisućama godina u humanoj prehrani. Može se reći kako su jaja i mlijeko dio uravnotežene prehrane. Kroz povijest nije uvijek bilo tako, neko se vrijeme jaja tretiralo kao proizvod koji može znatno narušiti zdravlje potrošača zbog visokog udjela kolesterola. Danas to više nije slučaj, jedna i druga namirnica cijene se zbog kemijskog sastava a posebno zbog udjela proteina kao glavnog makro nutrijenta u prehrani ljudi. Cilj ovog rada bio je usporediti kemijski sastav jaja i mlijeka, utvrditi koja namirnica je bogatija proteinima te ostalim najvažnijim makro nutrijentima kao što su masti i ugljikohidrati.
Ključne riječi
mlijeko; jaja; proteini; masti, ugljikohidrati
Hrčak ID:
302838
URI
Datum izdavanja:
23.5.2023.
Posjeta: 1.001 *