Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

https://doi.org/10.21861/HGG.2022.84.02.06

Strateško pozicioniranje zdravstvenoga i wellness turizma u razvoju regije Duoro uvrštene na UNESCO-ov popis svjetske baštine

Helena Pina ; CEGOT, Faculty of Arts and Humanities, University of Porto, Portugal
Felisbela Martins orcid id orcid.org/0000-0002-0056-360X ; CEGOT, Faculty of Arts and Humanities, University of Porto, Portugal


Puni tekst: engleski pdf 3.569 Kb

str. 93-107

preuzimanja: 164

citiraj


Sažetak

Kakvo je strateško pozicioniranje zdravstvenoga i wellness turizma u vinorodnoj regiji poput doline Douro (na sjeveroistoku Portugala), koja se nalazi na području regije Douro-Beira, građene od škriljavca i grauvake, s bogatim izvorima visokokvalitetne mineralne i izvorske vode? Kolika je važnost toplica u revitalizaciji ruralnih područja i tko su glavni nositelji toga procesa? To su glavna pitanja kojima se bavimo u ovom članku.
Donedavno relativno zanemaren, zdravstveni i wellness turizam postaje sve važniji u Europi i Portugalu u 21. stoljeću i sve se više smatra strateškim turističkim proizvodom. Toplice su u prošlosti bile ograničene na liječenje, ali danas se u žarište ovoga oblika turizma sve više stavlja blagostanje. Toplica ima po cijelom Portugalu, a četiri su na području regije Douro. Štoviše, njihova revitalizacija koristi se kao poticaj za razvoj područja u unutrašnjosti Portugala na način da se oživljava djelatnost s višestoljetnom tradicijom u okviru novoga koncepta.
Ciljevi rada ostvareni su kombinacijom istraživanja sekundarnih izvora i terenskoga istraživanja, koje je uključilo polustrukturirane intervjue s glavnim sudionicima ovoga procesa.

Ključne riječi

zdravstveni turizam; ruralni razvoj; toplice; prostorna održivost; svjetska baština; regija Douro; Portugal

Hrčak ID:

303399

URI

https://hrcak.srce.hr/303399

Datum izdavanja:

23.12.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 416 *