Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.17794/rgn.2023.2.14
PROCJENA HRAPAVOSTI POVRŠINE PRIRODNIH STIJENSKIH PUKOTINA TEMELJENA NA TEHNICI NENADZIRANOG PREPOZNAVANJA UZORAKA POMOĆU 2D PROFILA
Ali Mohamad Pakdaman
; School of Mining Engineering, College of Engineering, University of Tehran, Tehran, Iran
Mahdi Moosavi
; School of Mining Engineering, College of Engineering, University of Tehran, Tehran, Iran
Sažetak
Stabilnost raspucane stijenske mase općenito se kontrolira posmičnom čvrstoćom koja značajno ovisi o hrapavosti površine. Do sada su prikazane različite metode za određivanje hrapavosti površine pomoću 2D profila. U ovom radu predlaže se nova metoda koja se temelji na tehnici nenadziranog prepoznavanja uzoraka kombinacijom statističkih, geostatističkih, usmjerenih i spektralnih metoda za kvantifikaciju hrapavosti površine. Kako bi se postigao taj cilj, skenirano je više od 10.000 profila prikupljenih s 92 površine prirodnih stijenskih pukotina. Uzorci su prikupljeni iz vapnenačkih jezgri brane Lar koja se nalazi u pokrajini Mazandaran u Iranu. Nakon uvođenja novog spektralnog indeksa, određenog Fourierovom transformacijom za mjerenje neravnina hrapavih profila, izvučene su statističke, geostatističke, usmjerene i spektralne značajke koje opisuju valovitost i neravnine 2D profila, a reprezentativni vektor i profil za svaku površinu uvedeni su kroz ponderiranu aritmetičku sredinu i medijan značajki profila. Analiza glavnih komponenti (PCA) korištena je za pronalaženje smjera najvećeg odstupanja informacija. Zatim je grupiranje 92 uzorka provedeno putem metode K-sredina, a mjera siluete korištena je kako bi se pronašao optimalan broj grupa, a to je rezultiralo stvaranjem 13 grupa. Za provjeru postupka odabran je uzorak u svakoj grupi, a na tim uzorcima provedena su ispitivanja izravnog smicanja. Usporedba rezultata ispitivanja i grupiranja pokazala je dobro slaganje, stoga je ova metoda učinkovit alat za kvantitativno utvrđivanje hrapavosti s obzirom na valovitost i neravnine površine.
Ključne riječi
koeficijent hrapavosti pukotina; posmična čvrstoća pukotina; prepoznavanje uzoraka; grupiranje; analiza glavnih komponenti
Hrčak ID:
303966
URI
Datum izdavanja:
10.6.2023.
Posjeta: 876 *