Poljoprivreda, Vol. 29 No. 1, 2023.
Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.18047/poljo.29.1.5
Dinamika nakupljanja olova u listu i dijelovima ploda bajama
Anđelko Vrsaljko
orcid.org/0009-0008-9783-4082
; Odjel za izobrazbu učitelja i odgojitelja, Sveučilište u Zadru, Franje Tuđmana , 24i, 23000 Zadar, Hrvatska
Sažetak
Plodovi bajama (jezgra) smatraju se diljem svijeta zdravom hranom jer osim svoje visoke nutritivne vrijednosti u povećanim koncentracijama sadrže i esencijalne bio-molekule, koje pozitivno djeluju na ljudski metabolizam i istodobno preveniraju najvažnije imunološke bolesti. Slijedom toga su u ekološkim uvjetima Ravnih kota ra provedena dvogodišnja istraživanja nakupljanja olova (Pb) u listu i pojedinim dijelovima ploda te istraživanja njihove korelacije. Od trenutka zametanja ploda prema zriobi razina Pb blago opada u svim dijelovima ploda, dok je kod lista to dvostruka sigmoidna krivulja. Razina Pb u listu je gotovo dvostruko veća negoli u dijelovima ploda, posebice u odnosu na jezgru i prema kraju vegetacije, što ukazuje na vrlo slabo premještanje Pb iz lista u sjemenku i/ili imobilizaciju Pb u endodermu lista. Razina Pb u jezgri bajama u fenofazi zrelosti kretala se od 0,27±0,031 do 0,40±0,021 mg/kg suhe tvari. To je izuzetno niska razina u odnosu na drugo voće, koje u svježem stanju sadrži veće razine Pb, a na razini suhe tvari nerijetko i tri do četiri puta više. Utvrđene su pozitivne korelacije između jezgre i koštice, odnosno lupine. Može se sa sigurnošću reći da se jezgra bajama proizvedena u ekološkim uvjetima Ravnih kotara može koristiti kao funkcionalna hrana, ali i kao sastavni dio hrane za dojenčad.
Ključne riječi
olovo; jezgra; list; koštica i lupina
Hrčak ID:
305244
URI
Datum izdavanja:
20.6.2023.
Posjeta: 914 *