Pregledni rad
KARCINOM GUŠTERAČE – UTJECAJ GENETSKIH I OKOLIŠNIH ČIMBENIKA
Hrvoje Centner
; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Medicinski fakultet Osijek, Josipa Huttlera 4, 31000 Osijek, Hrvatska
Karla Lauš
; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Medicinski fakultet Osijek, Josipa Huttlera 4, 31000 Osijek, Hrvatska
Ema Schönberger
; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Medicinski fakultet Osijek, Josipa Huttlera 4, 31000 Osijek, Hrvatska; KBC Osijek, Zavod za endokrinologiju i bolesti metabolizma, Josipa Huttlera 4, 31000 Osijek, Hrvatska
Maja Gradinjan Centner
; KBC Osijek, Zavod za endokrinologiju i bolesti metabolizma, Josipa Huttlera 4, 31000 Osijek, Hrvatska; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Franje Kuhača 18, 31000 Osijek, Hrvatska
Andreja Bartulić
; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Medicinski fakultet Osijek, Josipa Huttlera 4, 31000 Osijek, Hrvatska; KBC Osijek, Zavod za gastroenterologiju, Josipa Huttlera 4, 31000 Osijek, Hrvatska
Sažetak
Karcinom gušterače spada u rjeđe oblike karcinoma probavnog sustava. Kasno uzrokuje smetnje, a kada se otkrije najčešće je već u uznapredovalom stadiju. Više od 95 % oboljelih umire unutar 2 godine od postavljanja dijagnoze. Najčešći faktori rizika su: starija životna dob, pušenje, prehrana bogata mastima, a siromašna voćem i povrćem, debljina, smanjena tjelesna aktivnost te ranije bolesti kao što su pankreatitis, šećerna bolest i ciroza jetre. Kod općih smjernica vezanih uz prehranu kao prevenciju razvoja karcinoma gušterače naglasak je na više manjih obroka tijekom dana, pravilnoj kombinaciji nutrijenata unutar obroka i kontroli glikemije. Ovim radom obuhvatit će se preventivne mjere razvoja karcinoma gušterače.
Ključne riječi
gušterača; karcinom; prehrana; autofagija; pretilost
Hrčak ID:
306280
URI
Datum izdavanja:
19.7.2023.
Posjeta: 1.207 *