Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

KARCINOM GUŠTERAČE – UTJECAJ GENETSKIH I OKOLIŠNIH ČIMBENIKA

Hrvoje Centner ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Medicinski fakultet Osijek, Josipa Huttlera 4, 31000 Osijek, Hrvatska
Karla Lauš ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Medicinski fakultet Osijek, Josipa Huttlera 4, 31000 Osijek, Hrvatska
Ema Schönberger ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Medicinski fakultet Osijek, Josipa Huttlera 4, 31000 Osijek, Hrvatska; KBC Osijek, Zavod za endokrinologiju i bolesti metabolizma, Josipa Huttlera 4, 31000 Osijek, Hrvatska
Maja Gradinjan Centner ; KBC Osijek, Zavod za endokrinologiju i bolesti metabolizma, Josipa Huttlera 4, 31000 Osijek, Hrvatska; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Franje Kuhača 18, 31000 Osijek, Hrvatska
Andreja Bartulić ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Medicinski fakultet Osijek, Josipa Huttlera 4, 31000 Osijek, Hrvatska; KBC Osijek, Zavod za gastroenterologiju, Josipa Huttlera 4, 31000 Osijek, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 295 Kb

str. 16-20

preuzimanja: 706

citiraj


Sažetak

Karcinom gušterače spada u rjeđe oblike karcinoma probavnog sustava. Kasno uzrokuje smetnje, a kada se otkrije najčešće je već u uznapredovalom stadiju. Više od 95 % oboljelih umire unutar 2 godine od postavljanja dijagnoze. Najčešći faktori rizika su: starija životna dob, pušenje, prehrana bogata mastima, a siromašna voćem i povrćem, debljina, smanjena tjelesna aktivnost te ranije bolesti kao što su pankreatitis, šećerna bolest i ciroza jetre. Kod općih smjernica vezanih uz prehranu kao prevenciju razvoja karcinoma gušterače naglasak je na više manjih obroka tijekom dana, pravilnoj kombinaciji nutrijenata unutar obroka i kontroli glikemije. Ovim radom obuhvatit će se preventivne mjere razvoja karcinoma gušterače.

Ključne riječi

gušterača; karcinom; prehrana; autofagija; pretilost

Hrčak ID:

306280

URI

https://hrcak.srce.hr/306280

Datum izdavanja:

19.7.2023.

Posjeta: 1.207 *