Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.59323/k.14.1.13

Poslijeratna komunistička represija i križari na neretvanskom prostoru: djelovanje Milasove skupine u dokumentima UDBA-e i Narodne milicije (1)

Blanka Matković ; Coventry, United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland


Full text: croatian pdf 384 Kb

page 295-318

downloads: 225

cite


Abstract

U prvim mjesecima nakon završetka vojnih operacija u Dalmaciji, započeto je organiziranje prvih križarskih skupina. Među njima bile su i one u okolici Metkovića koje su osnivane već krajem 1944., a koje su često prelazile na hercegovačko tlo ili održavale kontakte s tamošnjim suradnicima. Tijekom tog razdoblja pojedine skupine su razbijene, a obračun s križarima nastavljen je i tijekom 1945. godine. Do početka 1946. neretvanski kraj će uglavnom biti „očišćen“ od križara, a brojni njihovi suradnici
poznati komunističkim vlastima i progonjeni. No, upravo se tada na metkovsko područje povremeno počinje prebacivati skupina križara Ivana Milasa iz Čapljine koji je surađivao i sa širokobriješkim križarima.
Na temelju dokumenata, konstantno djelovanje Milasove skupine na metkovskom području može se pratiti negdje od početka ljeta 1946. pa do početka rujna kada je Milas uhvaćen. Njegova sudbina još je uvijek predmet kontroverzi.

Keywords

Hercegovina; Ivan Milas; križari; Metković; protukomunistički otpor

Hrčak ID:

306412

URI

https://hrcak.srce.hr/306412

Publication date:

1.7.2023.

Article data in other languages: english

Visits: 416 *