Pregledni rad
https://doi.org/10.33128/k.65.2.1
Krmiva s povećanim sadržajem antocijanina u hranidbi životinja
Josip Novoselec
; Department of Animal Production and Biotechnology, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, University of J. J. Strossmayer in Osijek, Osijek, Croatia
Mihael Đurin
; Department of Animal Production and Biotechnology, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, University of J. J. Strossmayer in Osijek, Osijek, Croatia
Željka Klir Šalavardić
orcid.org/0000-0003-4078-6864
; Department of Animal Production and Biotechnology, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, University of J. J. Strossmayer in Osijek, Osijek, Croatia
Vinko Sičaja
; Department of Animal Production and Biotechnology, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, University of J. J. Strossmayer in Osijek, Osijek, Croatia
Zvonimir Steiner
; Department of Animal Production and Biotechnology, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, University of J. J. Strossmayer in Osijek, Osijek, Croatia
Zvonko Antunović
; Department of Animal Production and Biotechnology, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, University of J. J. Strossmayer in Osijek, Osijek, Croatia
Sažetak
Krmiva s povećanim sadržajem antocijanina u hranidbi životinja. Riječ antocijanin dolazi od grčkih riječi anthos, što označuje cvijet te kyanose što označuje plavu boju. Antocijanini biljkama daju crvenu, ljubičastu i plavu boju. U kiselim uvjetima se pojavljuje kao crveni pigment, a u lužnatim kao plavi pigment. Intenzivan način poljoprivredne (stočarske) proizvodnje s velikom gustoćom jedinki unutar proizvodnih objekata za životinje vrlo često pridonosi pojavi poremećaja i bolesti životinja koje ugrožavaju tu proizvodnju. Veliki problem za životinjski organizam su učinci i posljedice oksidacijskog stresa, odnosno prekomjerne proizvodnje slobodnih radikala koji su glavni uzrok metaboličkih poremećaja kod krava u prijelaznom razdoblju, a antioksidansi mogu spriječiti ili barem ublažiti ta stanja. Antocijanini kao izvor prirodnih antioksidanata imaju važnu ulogu u povećavanju antioksidacijskog potencijala koji štiti stanicu od oksidacijske štete. Biodostupnost antocijanina je relativno niska s obzirom na relativno slabu apsorpcija u probavnom sustavu životinja. Neke vrste antocijanina mogu imati pospješujući učinak na ekspresiju mRNA i aktivnost superoksid dismutaze. Na našem području kao izvor antocijanina u hranidbi domaćih životinja ponajviše se može koristiti ljubičasti kukuruz, ljubičasta pšenica, ljubičasti ječam te ljubičasti sirak, ali valja spomenuti i crnu soju, raž te crnu i crvenu rižu koji također posjeduju značajni sadržaj antocijana. Ljubičasti kukuruz ima sposobnost nakupljanja značajno više antocijanina u odnosu na komercijalne sorte običnog kukuruza.
Ključne riječi
antocijanini; životinje; krmiva; antioksidacijski učinci; biološki učinci
Hrčak ID:
308548
URI
Datum izdavanja:
6.10.2023.
Posjeta: 753 *