Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

STANJE BIOLOŠKOG SUZBIJANJA ŠTETNIKA POVRTLARSKIH KULTURA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Ana-Marija Čajkulić ; Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede, Virovitica *
Renata Bažok ; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za poljoprivrednu zoologiju, Zagreb

* Dopisni autor.


Puni tekst: hrvatski pdf 345 Kb

str. 464-472

preuzimanja: 211

citiraj


Sažetak

Biološko suzbijanje štetnika povrtlarskih kultura u zaštićenu prostoru u Republici Hrvatskoj u porastu je od 2006. godine, bez obzira na njegovu visoku cijenu. Korištenje predatora i parazitoida najzastupljeniji je oblik biološke zaštite koji proizvođači povrća primjenjuju u usjevima za suzbijanje ekonomski značajnih štetnika.. U zaštićenu se prostoru parazitoidi i predatori najviše koriste na rajčici i paprici, te nešto manje na krastavcu. U ekonomski značajne štetnike koji se suzbijaju predatorima i parazitoidima na povrću u zaštićenu prostoru ubrajaju se tripsi (Thysanoptera) i štitasti moljci (Aleryodidae), a nešto rjeđe grinje i lisne uši. Provedba biološkog suzbijanja zahtjeva veća znanja poljoprivrednih proizvođača uz stalnu prisutnost kvalificiranih savjetnika koji savjetuju proizvođače u provedbi biološke zaštite. Stoga je uloga stručnjaka koji posjeduju znanja iz biološke zaštite bilja sve veća i sve su potrebniji na terenu kako bi bili podrška proizvođačima i omogućili da se postignu ciljevi smanjenja korištenja kemijskih sredstava za zaštitu bilja koji su zadani strategijama Europske unije.

Ključne riječi

Hrčak ID:

309306

URI

https://hrcak.srce.hr/309306

Datum izdavanja:

30.10.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 612 *