Skoči na glavni sadržaj

Uvodnik

Od urednika broja

Marijan Erceg ; Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 36 Kb

verzije

preuzimanja: 33

citiraj


Sažetak

Poznat je negativan utjecaj koji ima pretjerani dnevni unos soli na ljdsko zdravlje. Grupa autora prikazala je rezultate istraživanja provedenih u Hrvatskoj te okvir Nacionalnog programa smanjenja prekomjernog unosa kuhinjske soli. Spomenuti program se provodi u organizaciji Akademije medicinskih znanosti Hrvatske, Hrvatskog društva za hipertenziju, Hrvatskog društva za aterosklerozu, Hrvatskog kardiološkog društva, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i raznih udruga, a uz podršku Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. Cilj programa je smanjenje prekomjernog unosa kuhinjske soli mijenjanjem prehrambenih navika, načina pripreme hrane i dosoljavanja hrane te smanjenjem količine soli u prehrambenim proizvodima, ali i uvođenjem deklariranja količina soli. Javno zdravstvo može i mora dati značajan doprinos spomenutim aktivnostima

Ključne riječi

Hrčak ID:

310364

URI

https://hrcak.srce.hr/310364

Datum izdavanja:

7.1.2010.

Posjeta: 82 *