Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Klub žena liječenih od bolesti dojke „NOVA NADA“ Čakovec

Jasenka Štefić


Puni tekst: hrvatski pdf 1.166 Kb

preuzimanja: 37

citiraj


Sažetak

Krajem studenog 2000.god. četiri hrabre žene imale su potrebu i želju da izađu u javnost s ciljem poboljšanja kvalitete življenja žena oboljelih od karcinoma dojke. Tako je u sklopu Županijske lige protiv raka Čakovec osnovan klub, a prva je predsjednica bila gospođa Jagoda Hirš.

Kako se svake godine broj oboljelih povećavao, tako je i naš klub brojio svake godine sve više članica pa ih je danas u klubu oko sedamdesetak. Od 2009. god. klub dobiva svoje ime „NOVA NADA“, a to nas ime veže uz sjećanje na našu dragu, preminulu predsjednicu Nadu Marčec, koja je klub uspješno vodila od 2001.god. pa sve do početka 2009. god. kada vodstvo kluba preuzima Jasenka Štefić.

Klub žena „NOVA NADA“ član je Hrvatskog foruma protiv raka „Europa Donna Zagreb“ koji surađuje s ostalim klubovima u RH i skupinom žena za samopomoć Slovenije. Od 2001. god. Županijska liga protiv raka i klub „NOVA NADA“ obilježavaju i sudjeluju u humanitarnoj međunarodnoj akciji „Dan narcisa“ koja se provodi svake godine u sva tri grada Međimurja, u Čakovcu, Prelogu, Murskom Središću i nekolicini većih naselja kao što su Nedelišće, Kotoriba, Mala Subotica, Palovec, Pribislavec. Tijekom akcije se prodaju narcise i prigodni proizvodi sa ciljem prikupljanja sredstava namijenjenih za kupnju dijagnostičke opreme te rehabilitaciju i resocijalizaciju oboljelih žena. Ujedno se distribuira mnoštvo edukativnog materijala, a i kroz medije se motivira žene da se odazovu na screening mamografiju. Moramo naglasiti da se od prikupljenih novčanih sredstava u dosadašnjim akcijama kupio aparat za limfnu drenažu, koji je važan u rehabilitaciji žena operiranih od raka dojke, ultrazvučni aparat, važan za rano otkrivanje (dio sredstava), infuzijska pumpa za aplikaciju kemoterapije i digitalne fosforne kasete za mamografiju.

Ključne riječi

Hrčak ID:

310528

URI

https://hrcak.srce.hr/310528

Datum izdavanja:

7.7.2010.

Posjeta: 122 *