Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Nisi sam u domu svom: Knjižnične usluge u domovima za starije osobe u Zagrebu tijekom pandemije bolesti COVID-19

Ira Tuzlančić orcid id orcid.org/0009-0002-4573-1977 ; Knjižnice grada Zagreba
Marijana Rogić Bocchetti orcid id orcid.org/0000-0002-3532-3112 ; Knjižnice grada Zagreba


Puni tekst: hrvatski pdf 284 Kb

str. 301-320

preuzimanja: 55

citiraj


Sažetak

Cilj. Cilj je rada prikazati provedbu knjižničnih usluga u domovima za starije osobe u gradu Zagrebu tijekom pandemije bolesti COVID-19 od ožujka 2020. do lipnja 2022. godine.
Pristup/metodologija/dizajn. Knjižnične usluge u domovima za starije osobe u gradu Zagrebu provode se u okviru programa „Knjigom do vrata“ u sklopu projekta „65 plus“ Knjižnica grada Zagreba. Pandemija bolesti COVID-19 i povezana ograničenja otežali su oblikovanje i provedbu knjižničnih usluga namijenjenih starijim osobama u knjižnicama. Posebno velika ograničenja zbog zaštite zdravlja stavljena su na kontakte sa starijim osobama smještenima u ustanove za trajnu skrb i smještaj – domove za starije. Knjižničari i knjižničarke osmislili su kako ostati u kontaktu i pružiti knjižnične usluge korisnicima domova tijekom razdoblja većih i manjih ograničenja pristupa domovima.
Rezultati. Navode se, kao primjeri dobre prakse, knjižnične usluge i raznovrsni kulturni
programi koji su se provodili tijekom pandemije u domovima za starije osobe u organizaciji knjižnica iz mreže Knjižnica grada Zagreba. Rezultati su potkrijepljeni statističkim podacima iz izvještaja o radu projekta „65 plus“ za navedeno razdoblje.
Originalnost/vrijednost. Kulturne aktivnosti koje se provode za starije osobe u organizaciji knjižnica, ponekad i u otežanim okolnostima poslovanja, primjeri su dobre prakse kojima je cilj senzibiliziranje javnosti i povećanje brige za dobrobit starijih osoba. Iskustva stečena prilikom provedbe programa „Knjigom do vrata“ u otežanim uvjetima tijekom pandemije mogu pomoći stručnjacima i praktičarima u osmišljavanju knjižničnih usluga u kriznim vremenima. Podaci zabilježeni u ovome radu predstavljaju i svojevrsnu javnu arhivu o suradnji knjižnica i domova za starije osobe na području Zagreba tijekom pandemije bolesti COVID-19.

Ključne riječi

Knjigom do vrata; Knjižnice grada Zagreba; knjižnične usluge u domovima za starije osobe; projekt 65 plus; starije osobe

Hrčak ID:

310712

URI

https://hrcak.srce.hr/310712

Datum izdavanja:

16.5.2023.

Posjeta: 146 *