Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Desetogodišnji prikaz zaraznih bolesti sa osvrtom na epidemije toga razdoblja

Biserka Margaretić


Puni tekst: hrvatski pdf 1.259 Kb

verzije

preuzimanja: 55

citiraj


Sažetak

Praćenje zaraznih bolesti na nekom području je od velike važnosti za procjenu epidemiološke situacije . Pračenje se provodi na osnovu Prijava zarazni bolesti koje se podnose po Zakonu o zaštite pučanstva od zaraznih bolesti, Odjelu epidemiologije Županijskog zavoda za javno zdravstvo, te Odjelu epidemiologije Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
Na području Županije Ličko senjska pojavnost zaraznih bolesti pratimo po epidemiološkim područjima. Epidemiološka područja:
• Gospić -Grad Gospić, Općina Perušić,Općina Karlobag
• Otočac-Grad Otočac, Općina Brinje, Općina Vrhovine
• Senj-Grad Senj
• Novalja - Grad Novalja
• Udbina - Općina Plitvička Jezera, Općina Udbina,Općina Donji Lapac

Pojavnost zaraznih bolesti varira od područja do područja i brojčano, a svakako i po vrsti zaraznih bolesti.
To svakako ovisi o geografskim, klimatskim, ekonomskim i mnogim drugim faktorima, a velikim dijelom i ažurnosti lječnika da te bolesti prijavljuju ( mada je to zakonom obvezno) .
Nadam se da će informatizacija i povezivanje u jedinstveni informatički sustav zdravsvenih ustanova po horizontali i vertikali donjeti poboljšanje u tom segmentu.
Da bi mogli nešto uspoređivati važno je da imamo i isti način pračenja, a što možemo i protvrditi da u pračenju zaraznih bolesti na području Ličko – senjske županije unatrag 10 godina nije bilo nekih većih promjena.

Ključne riječi

Hrčak ID:

310789

URI

https://hrcak.srce.hr/310789

Datum izdavanja:

7.1.2011.

Posjeta: 137 *