Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.33128/k.65.2.5

Utjecaj perioda nesenja na kvalitetu rasplodnih jaja običnog fazana (Phasianus colchicus) iz kontroliranog uzgoja

Domagoj Božur ; Fazanerija Božur, Satnica Đakovačka, Hrvatska
Tihomir Florijančić ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku , Osijek, Hrvatska
Ivica Bošković ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku , Osijek, Hrvatska
Manuela Košević orcid id orcid.org/0000-0002-5760-621X ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku , Osijek, Hrvatska
Zlata Kralik orcid id orcid.org/0000-0001-9056-9564 ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku , Osijek, Hrvatska *

* Dopisni autor.


Puni tekst: hrvatski pdf 172 Kb

str. 95-103

preuzimanja: 151

citiraj


Sažetak

Istraživanje je provedeno u fazaneriji Božur u mjestu Satnica Đakovačka. Fazani su držani u zatvorenom objektu uz mogućnost ispusta. Za potrebe istraživanja uzorkovano je 120 jaja običnog fazana, smeđe i zelene boje ljuske. Ženke su pronijele početkom ožujka, a krajem ožujka i početkom svibnja obavljena su uzorkovanja jaja za analize. Prilikom prvog uzorkovanja jaja u ožujku fazanke su bile u 5. tjednu nesivosti, a prilikom uzorkovanja jaja u svibnju bile su u 10. tjednu nesivosti. Cilj rada bio je procijeniti utjecaj perioda nesenja na kvalitetu rasplodnih jaja običnog fazana (Phasianus colchicus) iz kontroliranog uzgoja, kao i utvrditi sadržaj masnih kiselina i kolesterola u žumanjcima jaja. Fazani su hranjeni krmnom smjesom izbalansiranom na 17,30 % proteina. Hranjenje i napajanje bilo je ad libitum. U svrhu istraživanja korištene su različite priznate znanstvene metode za određivanje kvalitete jaja, sadržaja masnih kiselina i kolesterola u žumanjcima jaja. Istraživanjem je utvrđeno da period nesenja utječe na masu jaja, površinu jaja, masu ljuske, masu bjelanjka, masu, visinu i pH žumanjka (P<0,05). Sadržaj masnih kiselina bio je ujednačen u oba termina analize (ožujak-svibanj), s tim da su vrijednosti miristinske, palmitinske i ΣSFA bile značajno veće kod jaja uzorkovanih u svibnju u odnosu na ožujak, a sadržaj linolne i ukupne n-6 PUFA u tom periodu bile su značajno niže (P<0,05). Na ostale analizirane pokazatelje period nesenja jaja nije imao utjecaja (P>0,05). Prema rezultatima istraživanja može se zaključiti kako se kvaliteta rasplodnih jaja običnog fazana iz kontroliranog uzgoja mijenja s obzirom na period nesenja (ožujak 5. tjedan nesivosti odnosno svibanj 10. tjedan nesivosti).

Ključne riječi

obični fazan; kvaliteta jaja; kolesterol; profil masnih kiselina

Hrčak ID:

310876

URI

https://hrcak.srce.hr/310876

Datum izdavanja:

6.10.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 549 *