Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.15291/libellarium.3476

Ponovna uspostava knjižnica u vremenima višestrukih kriza

Lina Šojat ; Institute of Art History, Zagreb, Croatia
Irena Šimić orcid id orcid.org/0000-0002-8874-5730 ; Institute of Art History, Zagreb, Croatia
Magdalena Blažić, student ; Faculty of Humanities and Social Sciences, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Filip Kartelo, student ; Faculty of Humanities and Social Sciences, University of Zagreb, Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 1.354 Kb

str. 179-188

preuzimanja: 38

citiraj


Sažetak

Cilj. U ovome se radu daje pregled procesa obnove vrijedne knjižnične zbirke Instituta za povijest umjetnosti u Zagrebu uslijed preklapajućih kriza koje su obilježile 2020. godinu (potres, pandemija, poplava).

Pristup/metodologija. Cjelokupni fond Knjižnice trebalo je ispočetka sistematizirati prema UDK sustavu jer se u potpunosti urušio zbog snažnog potresa u ožujku. Taj se proces preklapao s postupkom primarne zaštite i konzervacije zbirke rukopisne građe osobnog arhivskog fonda Grge Gamulina, povjesničara umjetnosti i likovnog kritičara, te iznenadnom i hitnom potrebom osnivanja osobnog arhiva i ex libris zbirke akademika Tonka Maroevića.

Rezultati. Rezultat su tih simultanih procesa potpuno funkcionalan i resistematiziran knjižnični fond, uspostavljen arhiv i ex libris zbirka Tonka Maroevića te očišćena i organizirana zbirka rukopisnog gradiva Grge Gamulina.

Originalnost/vrijednost. Ovaj rad daje pregled aktivnosti i procesa pri postupanju s posebnim vrstama kulturne baštine u neočekivanim i izvanrednim okolnostima. Ti istovremeni procesi proširili su sve naše kapacitete te rezultirali stvaranjem novih modela suradnje među kolegama, posebice sa studentima i volonterima, te su dugoročno značajno utjecali na promišljanje i razvoj radnih procesa i snaga.

Ključne riječi

arhivske zbirke; Institut za povijest umjetnosti; knjižnica; krize; potres; Zagreb

Hrčak ID:

311056

URI

https://hrcak.srce.hr/311056

Datum izdavanja:

26.8.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 124 *