Skip to the main content

Preliminary communication

https://doi.org/10.46672/aet.9.2.1

ZADOVOLJSTVO RADNIM MJESTOM U UGOSTITELJSKOM SEKTORU: GENERACIJSKE RAZLIKE

Stella Hrvatin ; Institut za društveno odgovorno poslovanje
Ivana Miklošević ; Financijska agencija
Ana Markuz orcid id orcid.org/0000-0001-8839-5585 ; Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije


Full text: croatian pdf 562 Kb

page 163-187

downloads: 107

cite

Full text: english pdf 562 Kb

page 163-187

downloads: 59

cite


Abstract

Zadržavanje zaposlenika aktualan je izazov u ugostiteljskom sektoru. Svrha ovog rada bila je ispitati koje aspekte vezane za posao zaposlenici u hrvatskom ugostiteljskom sektoru smatraju važnima te postoje li generacijske razlike. Podaci su prikupljeni putem online upitnika provedenim od srpnja do kolovoza 2022. godine i analizirani deskriptivnom analizom. Rezultati pokazuju da generacija X najvažnijim čimbenicima smatra: dobru ravnotežu između poslovnog i privatnog života, plaću i sigurnost radnog mjesta te međuljudske odnose. Za generaciju Y najvažniji su aspekt plaća i sigurnost radnog mjesta, koje prate dobri međuljudski odnosi te dobra ravnoteža između poslovnog i privatnog života. Generacija Z jednako važnima smatra: plaću i sigurnost radnog mjesta, dobre međuljudske odnose i nisku razinu poslovnog stresa. Generacijske razlike su pronađene, ali nisu značajne. Važno je istaknuti zapažanje da sve generacije percipiraju sve čimbenike vrlo važnima. Zaposlenicima je stalo do poštene plaće i korektnih radnih uvjeta, ravnoteže između privatnog i poslovnog života te međuljudskih odnosa, cijene prilike za poslovni razvoj i više autonomije. Rukovoditelji u ugostiteljstvu trebali bi to uzeti u obzir kako bi kreirali visokokvalitetna radna mjesta i poboljšali zadržavanje zaposlenika.

Keywords

generacijske razlike, zadovoljstvo radnim mjestom, ugostiteljski sektor

Hrčak ID:

311464

URI

https://hrcak.srce.hr/311464

Publication date:

15.12.2023.

Article data in other languages: english

Visits: 330 *