Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.15378/1848-9540.2023.46.01

Mediteranska prehrana 3.0 – od tradicijske kuhinje do održivih politika

Jelena Ivanišević orcid id orcid.org/0000-0002-2252-5938 ; Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb
Ana Tominc orcid id orcid.org/0000-0001-7894-1685 ; Queen Margaret University Edinburgh
Elisabetta Moro orcid id orcid.org/0000-0002-7954-2405 ; “Suor Orsola Benincasa” Sveučilište u Napulju
Ken Albala ; University of the Pacific
F.Xavier Medina orcid id orcid.org/0000-0002-8067-355X ; Universitat Oberta de Catalunya (UOC)
Darko Babić ; Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti, Katedra za muzeologiju, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu


Puni tekst: hrvatski pdf 1.543 Kb

str. 3-72

preuzimanja: 552

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 1.045 Kb

str. 36-72

preuzimanja: 322

citiraj


Sažetak

Ovaj će rad nastojati u kratkim crtama opisati konceptualne transformacije mediteranske prehrane od druge polovine 20. stoljeća do danas. Ovaj nesumnjivo popularni prehrambeni model, koji objedinjuje različite prehrambene kulture Sredozemlja, isprva je prepoznat
kao zdravstveno blagotvoran, nudeći pomoć u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Početni impuls globalne popularnosti prehrambene kulture Sredozemlja, koji dolazi iz medicinskih
i nutricionističkih znanosti, dugoročno je pripomogao pojednostavljenju složenih prehrambenih sustava Sredozemlja koji se od 2000-ih počinju prepoznavati kao homogeni kulinarski i kulturni obrazac. Nakon što je mediteranska prehrana 2010. godine upisana na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, razumijevanje ove prehrambene kulture nesumnjivo se promijenilo. Danas mediteranska prehrana dobiva svoje nove artikulacije unutar politika održivog razvoja, očuvanja bioraznolikosti i ekosustava koje dugoročno nastoje razviti nove političke i ekonomske modele u okviru nužne transformacije trenutnih prehrambenih sustava prema zelenijim i održivijim rješenjima.

Ključne riječi

tradicijska kuhinja; Sredozemlje; mediteranska prehrana; nematerijalna kulturna baština; održive prehrambene politike; održiva prehrana

Hrčak ID:

311796

URI

https://hrcak.srce.hr/311796

Datum izdavanja:

20.12.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.721 *