Skip to the main content

Professional paper

https://doi.org/10.30754/vbh.66.3.1114

Pregled litavskih knjižničnih usluga i programa za odrasle na primjeru Narodne knjižnice Adomas Mickevičius i Nacionalne knjižnice Martynas Mažvydas u Vilniusu

Ana Peranić orcid id orcid.org/0009-0008-3025-3566 ; Narodna knjižnica „Petar Preradović“ Bjelovar
Lucija Miškić Barunić orcid id orcid.org/0009-0006-8039-1778 ; Narodna knjižnica „Petar Preradović“ Bjelovar


Full text: croatian pdf 262 Kb

page 329-349

downloads: 53

cite


Abstract

Cilj. Cilj je rada pružiti pregled knjižničnih usluga i programa za odrasle u Litvi koji se provode u dvjema istaknutim institucijama: Narodnoj knjižnici Adomas Mickevičius i Nacionalnoj knjižnici Martynas Mažvydas, smještenim u glavnom gradu Litve, Vilniusu. Na temelju proučavanja strukture, organizacije i raspona usluga spomenutih knjižnica, u ovome radu dajemo sliku širokog spektra knjižničnih usluga i programa u Litvi.
Metodologija. Rad donosi saznanja temeljena na analizi slučaja provedenoj promatranjem svakodnevnog rada Narodne knjižnice Adomas Mickievičus u Vilniusu te na temelju stručnog posjeta Nacionalnoj knjižnici Martynas Mažvydas tijekom stručnog usavršavanja autorica u programu Erasmus+ za obrazovanje odraslih. Analiza se oslanja na kombinaciju primarnih i sekundarnih izvora, uključujući razgovore s knjižničnim osobljem, analizu službenih dokumenata i postojeću literaturu o knjižničnim uslugama i programima u Litvi.
Rezultati. Rad će pružiti uvid u organizacijsku strukturu litavskih knjižnica te knjižničnih usluga i programa za odrasle kroz prizmu dviju istaknutih institucija. Također će dati osnovne informacije o mogućnostima stručnog usavršavanja knjižničara u sklopu Erasmus+ programa, točnije o metodi job shadowinga kao obliku stručnog usavršavanja promatranjem i praćenjem rada kolega iz sestrinske europske ustanove.
Praktična primjena. Saznanja o radu litavskih knjižnica mogu poslužiti drugim knjižnicama u Hrvatskoj kao učinkovit primjer kojim se mogu voditi prilikom uvođenja promjena i inovacija u svoje knjižnične programe i usluge za odrasle korisnike, a s ciljem poboljšanja kvalitete knjižničnih usluga i povećanja zadovoljstva svojih korisnika.
Vrijednost. Vrijednost je rada u širenju saznanja o litavskim knjižničnim usluga- ma i programima za odrasle te mogućnostima stručnog usavršavanja knjižničara kroz Erasmus+ program. Saznanja mogu potaknuti rasprave o poboljšanju i proširenju knjižničnih usluga kako bi se zadovoljile promjenjive potrebe zajednica kojima knjižnice služe.

Keywords

job shadowing; litavske knjižnične usluge i programi za odrasle; Nacionalna knjižnica Martynas Mažvydas; Narodna knjižnica Adomas Mickevičius; program Erasmus+

Hrčak ID:

313020

URI

https://hrcak.srce.hr/313020

Publication date:

21.12.2023.

Visits: 124 *