Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.21857/y6zolb4p6m

IGROKAZI U ŠKOLAMA URŠULINSKOG SAMOSTANA U VARAŽDINU

Klaudija Đuran


Full text: croatian pdf 7.361 Kb

page 293-324

downloads: 38

cite

Full text: french pdf 7.361 Kb

page 293-324

downloads: 42

cite


Abstract

Učenice su svojim nastupima oduševljavale publiku, a same su se vježbanjem usavršavale u izražavanju, sviranju, pjevanju i pamćenju. Uz osam glasovira i mnoge instrumente imale su i tamburaški orkestar Milozvuk, tako da je njihov glazbeni život bio na visokoj razini. Učenica Gabrijela Horvat blistala je svojim glasom u svjetskim metropolama i promovirala svoju domovinu Hrvatsku. Postojala su vrlo lijepa odijela bogatih gospođa za brojne vrste nastupa, a neke su učenice sa sestrama krojile i šivale prema potrebi. Nakon završene škole, nekoliko njih postadoše 'modistice' – danas bismo rekli modne kreatorice, dizajnerice i otvorile svoj obrt. U takvim uvježbavanjima prakticirale su pravo zajedništvo sloge i prijateljstva, te su neke cijeli život ostale međusobno povezane.
Pr
ema sadržaju mogli bismo te priredbe podijeliti na biblijske, povijesno-rodoljubne, na život Crkve, a s obzirom na prigode bili su tu razni jubileji njihovih učiteljica, vjeroučitelja, biskupa, Papin i kraljev dan, zatim crkveni blagdani: Božić, Nikolinje, Bezgrješno začeće, potom kraj školske godine, roditeljski sastanci, fašnik. Pitomice (konviktice) znale su iskoristiti svaku zgodu za šalu i predstavu, a i same su stvarale jednostavnije komade.
Uz sačuvane tiskane tekstove postoji mnogo rukom pisanih komada, original-
nih i prepisanih. Prema rukopisu je vidljivo da najveći dio pisanog materijala potječe od M. Klaudije Boellein, koja je bila pjesnička duša i dobar poznavatelj Sv. Pisma iz kojega je crpila sadržaje kao i iz života prvih kršćana.

Keywords

sadržaj i učestalost igrokaza; prigode uz koje su davani; vrijeme izvedbe; autori i jezik igrokaza; kostimi

Hrčak ID:

314100

URI

https://hrcak.srce.hr/314100

Publication date:

15.12.2023.

Article data in other languages: french

Visits: 146 *