Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

KAKVOĆA FERMENTACIJE VISOKO VLAŽNOG TIJEŠTENOG KUKURUZA

Daniel Bíro ; Slovak University of Agriculture in Nitra, Slovak Republic
Branislav Gálik ; Slovak University of Agriculture in Nitra, Slovak Republic
Miroslav Juráček ; Slovak University of Agriculture in Nitra, Slovak Republic
Milan Šimko ; Slovak University of Agriculture in Nitra, Slovak Republic


Puni tekst: engleski pdf 62 Kb

str. 185-189

preuzimanja: 601

citiraj


Sažetak

Cilj ovog rada bio je ustanoviti utjecaj raznih silažnih dodataka na kakvoću procesa fermentacije visoko vlažnog tiještenog kukuruza. Ispitane su tri varijante: netretirana kontrolna varijanta (UC) u kojoj je sačuvan vrlo vlažan kukuruz bez dodataka i pokusne varijante A i B. U tim varijantama primijenjeni su različiti dodaci silaži (bakterijsko cjepivo u varijanti A i kombinirani biokemijski dodatak u varijanti B). Nakon 6 mjeseci procesa fermentacije silaže određeni su prosječni uzorci za sadržaj produkata fermentacije. Najveći sadržaj mliječne kiseline nađen je u netretiranoj kontrolnoj varijanti (24.27 g/kg suhe tvari). Nakon primjene dodataka u silaži nađen je manji sadržaj octane kiseline (2.87 u varijanti A i 2.82 g/kg suhe tvari u varijanti B). Sadržaj nepoželjne maslačne kiseline uglavnom je bio vrlo nizak. Najniža vrijednost (nivo značajnosti P<0.01) titracijske kiseline ustanovljena je u varijanti B. Vrijednost aktivne kiseline (pH) vode ekstrakata silaže bila je od 3.70 (varijanta B) do 3.75 (varijanta UC) bez statistički značajnih razlika. U varijantama konzerviranim dodacima nađen je manji sadržaj amonijaka kao i ukupnih alkohola. U usporedbi s netretiranom varijantom (UC) na vrhu silaža pokusne varijante B nije nađena senzorna pojava gljivica. Primjena kombiniranih biokemijskih dodataka utjecala je pozitivnije od bakterijskog cjepiva na kakvoću procesa fermentacije za veći sadržaj mliječne kiseline i najmanji sadržaj octane kiseline, maslačne kiseline i vrijednosti pH nego li bakterijsko cjepivo.

Ključne riječi

silaža; kukuruz velike vlažnosti; proces fermentacije; proizvodi fermentacije

Hrčak ID:

28926

URI

https://hrcak.srce.hr/28926

Datum izdavanja:

9.10.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.739 *