Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

POREMEĆAJI PREHRANE

Nikolina Pranić ; Veleučilište u Bjelovaru, Trg Eugena Kvaternika 4, 43000 Bjelovar, Hrvatska
Aleksandra Žigić Forić ; Veleučilište u Bjelovaru, Trg Eugena Kvaternika 4, 43000 Bjelovar, Hrvatska
Ivan Pokec ; Veleučilište u Bjelovaru, Trg Eugena Kvaternika 4, 43000 Bjelovar, Hrvatska
Zrinka Puharić ; Veleučilište u Bjelovaru, Trg Eugena Kvaternika 4, 43000 Bjelovar, Hrvatska *

* Dopisni autor.


Puni tekst: hrvatski pdf 217 Kb

str. 84-89

preuzimanja: 968

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 217 Kb

str. 84-89

preuzimanja: 151

citiraj


Sažetak

Poremećaji prehrane podrazumijevaju trajno narušen odnos prema vlastitom tijelu i hrani, što uzrokuje destrukciju mentalnog i fizičkog zdravlja pojedinca, kao i disfunkcionalne društvene i obiteljske odnose. Anoreksija i bulimija nervoza su najzastupljeniji poremećaji prehrane. Njihov kronični oblik je ujedno i najteži oblik bolesti. Obilježja anoreksije nervoze su izgladnjivanje, odbojnost prema vlastitom izgledu i zadržavanju normalne tjelesne mase, a obilježja bulimije nervoze su unos prevelike količine hrane u kombinaciji s kompenzatornim mehanizmima, kao što su povraćanje, prekomjerno vježbanje i primjena laksativa. Kompulzivno prejedanje je ozbiljan i iscrpljujuć poremećaj kada osoba unosi enormne količine hrane u kratkom vremenskom periodu, uz prisutan osjećaj gubitka kontrole. Točan uzrok nastanka nije u potpunosti poznat, iako se o poremećajima prehrane govori i istražuje još iz povijesnih vremena. Smatra se da nastaju kao spoj psiholoških, socijalnih i bioloških faktora. To uključuje emocionalnu nestabilnost, genetiku, poremećaje ličnosti, društveni i obiteljski pritisak. Unatoč tome što je uglavnom zahvaćen ženski spol (10-30 godina), bolesti su sve češće zastupljene i u muškoj populaciji. Poznato je kako samo se u samo 30 % slučajeva oboljeli odluče potražiti stručnu pomoć. U radu s oboljelima od poremećaja prehrane potrebno je teorijsko i praktično znanje, terapijska komunikacija i kontinuirana edukacija u svrhu poboljšanja zdravstvenog statusa, promjene negativnih zdravstvenih ponašanja i povećanja kvalitete života oboljele osobe te uključenost multidisciplinarnog tima (liječnik, medicinska sestra, psiholog, nutricionist, psihijatar, fizioterapeut, radni terapeut).

Ključne riječi

poremećaji u prehrani; anoreksija; bulimija; kompulzivno prejedanje; nutricionist; medicinska sestra

Hrčak ID:

314495

URI

https://hrcak.srce.hr/314495

Datum izdavanja:

21.2.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.086 *