Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Pravni izvori i normativno uređenje nadzora sustava sporta prema ovlastima sportske inspekcije (upravne mjere i prekršajna odgovornost)

Tamara Ratković
Milan Stipić


Puni tekst: hrvatski pdf 450 Kb

str. 45-94

preuzimanja: 54

citiraj


Sažetak

Sport je pojam i ustavnopravna norma iz Ustava Republike Hrvatske koji je neodvojivo povezan s pojmom tjelesna kultura. Kao doprinos razumijevanja sustava sporta, u ovom radu autori su prikazali kako se sport shvaća kao društvena pojava. Središnji dio rada posvećen je nadzoru provedbe propisa u poslovanju osoba u sportu. Prikazana je složenost strukture inspekcijskog rješenja sportskog inspektora. Uz svaki od ovih dijelova nalaze se uputnice na relevantne propise što čitatelju treba omogućiti brže, jednostavnije i lakše snalaženje. Svrha donošenja upravne mjere je njeno izvršenje, stoga su prikazane procedure izvršenja rješenja kojima je mjera određena. Obrađeni su pravni lijekovi – žalba, upravni spor i prigovor prema Zakonu o općem upravnom postupku, jer je inspekcijski postupak upravni postupak, u kojem se odlučuje o pravu obvezi ili pravnom interesu stranke. Navedene pravne lijekove stranka može poduzimati i protiv rješenja ili postupanja, s više ili manje uspjeha koji mogu dovesti do drugačijeg rješenja nego li je to odlučeno inspekcijskim rješenjem. Organizacija sportske inspekcije prikazana je sukladno propisu o unutarnjem ustrojstvu nadležnog resora u sastavu kojeg djeluje, a sadrži podatak o okvirnom broju inspektora i njihovom rasporedu na radna mjesta. Navedeni su i stručni uvjeti za raspored na radna mjesta. Naposljetku, rad završava obradom pitanja radi izbjegavanja nepovjerenja prema inspektoru koje se može manifestirati na više načina, što se može ostvariti izuzećem inspektora. Objašnjeni su slučajevi obveznog i mogućeg izuzeća inspektora od vođenja postupka i odlučivanja o upravnoj stvari, te disciplinski postupak ako bi inspektor počinio povredu službene dužnosti.

Ključne riječi

Sport, pravno uređenje sporta, sportski inspektor, organizacija, upravne mjere, kaznene mjere, zaštita stranaka, izuzeće, odgovornost.

Hrčak ID:

314624

URI

https://hrcak.srce.hr/314624

Datum izdavanja:

19.12.2023.

Posjeta: 101 *