Izvorni znanstveni članak
"Jij ribu iz mora, a meso iz kože" Motiv hrane i blagovanja u Petre Hektorovića
Natalia Stagl-Škaro
orcid.org/0000-0002-8500-4785
; Odjel za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku
Puni tekst: hrvatski pdf 730 Kb
str. 89-107
preuzimanja: 125
citiraj
APA 6th Edition
Stagl-Škaro, N. (2023). "Jij ribu iz mora, a meso iz kože" Motiv hrane i blagovanja u Petre Hektorovića. Čakavska rič, LI (1-2), 89-107. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/314763
MLA 8th Edition
Stagl-Škaro, Natalia. ""Jij ribu iz mora, a meso iz kože" Motiv hrane i blagovanja u Petre Hektorovića." Čakavska rič, vol. LI, br. 1-2, 2023, str. 89-107. https://hrcak.srce.hr/314763. Citirano 21.11.2024.
Chicago 17th Edition
Stagl-Škaro, Natalia. ""Jij ribu iz mora, a meso iz kože" Motiv hrane i blagovanja u Petre Hektorovića." Čakavska rič LI, br. 1-2 (2023): 89-107. https://hrcak.srce.hr/314763
Harvard
Stagl-Škaro, N. (2023). '"Jij ribu iz mora, a meso iz kože" Motiv hrane i blagovanja u Petre Hektorovića', Čakavska rič, LI(1-2), str. 89-107. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/314763 (Datum pristupa: 21.11.2024.)
Vancouver
Stagl-Škaro N. "Jij ribu iz mora, a meso iz kože" Motiv hrane i blagovanja u Petre Hektorovića. Čakavska rič [Internet]. 2023 [pristupljeno 21.11.2024.];LI(1-2):89-107. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/314763
IEEE
N. Stagl-Škaro, ""Jij ribu iz mora, a meso iz kože" Motiv hrane i blagovanja u Petre Hektorovića", Čakavska rič, vol.LI, br. 1-2, str. 89-107, 2023. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/314763. [Citirano: 21.11.2024.]
Puni tekst: engleski pdf 730 Kb
str. 89-107
preuzimanja: 132
citiraj
APA 6th Edition
Stagl-Škaro, N. (2023). "Jij ribu iz mora, a meso iz kože" Motiv hrane i blagovanja u Petre Hektorovića. Čakavska rič, LI (1-2), 89-107. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/314763
MLA 8th Edition
Stagl-Škaro, Natalia. ""Jij ribu iz mora, a meso iz kože" Motiv hrane i blagovanja u Petre Hektorovića." Čakavska rič, vol. LI, br. 1-2, 2023, str. 89-107. https://hrcak.srce.hr/314763. Citirano 21.11.2024.
Chicago 17th Edition
Stagl-Škaro, Natalia. ""Jij ribu iz mora, a meso iz kože" Motiv hrane i blagovanja u Petre Hektorovića." Čakavska rič LI, br. 1-2 (2023): 89-107. https://hrcak.srce.hr/314763
Harvard
Stagl-Škaro, N. (2023). '"Jij ribu iz mora, a meso iz kože" Motiv hrane i blagovanja u Petre Hektorovića', Čakavska rič, LI(1-2), str. 89-107. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/314763 (Datum pristupa: 21.11.2024.)
Vancouver
Stagl-Škaro N. "Jij ribu iz mora, a meso iz kože" Motiv hrane i blagovanja u Petre Hektorovića. Čakavska rič [Internet]. 2023 [pristupljeno 21.11.2024.];LI(1-2):89-107. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/314763
IEEE
N. Stagl-Škaro, ""Jij ribu iz mora, a meso iz kože" Motiv hrane i blagovanja u Petre Hektorovića", Čakavska rič, vol.LI, br. 1-2, str. 89-107, 2023. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/314763. [Citirano: 21.11.2024.]
Puni tekst: talijanski pdf 730 Kb
str. 89-107
preuzimanja: 125
citiraj
APA 6th Edition
Stagl-Škaro, N. (2023). "Jij ribu iz mora, a meso iz kože" Motiv hrane i blagovanja u Petre Hektorovića. Čakavska rič, LI (1-2), 89-107. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/314763
MLA 8th Edition
Stagl-Škaro, Natalia. ""Jij ribu iz mora, a meso iz kože" Motiv hrane i blagovanja u Petre Hektorovića." Čakavska rič, vol. LI, br. 1-2, 2023, str. 89-107. https://hrcak.srce.hr/314763. Citirano 21.11.2024.
Chicago 17th Edition
Stagl-Škaro, Natalia. ""Jij ribu iz mora, a meso iz kože" Motiv hrane i blagovanja u Petre Hektorovića." Čakavska rič LI, br. 1-2 (2023): 89-107. https://hrcak.srce.hr/314763
Harvard
Stagl-Škaro, N. (2023). '"Jij ribu iz mora, a meso iz kože" Motiv hrane i blagovanja u Petre Hektorovića', Čakavska rič, LI(1-2), str. 89-107. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/314763 (Datum pristupa: 21.11.2024.)
Vancouver
Stagl-Škaro N. "Jij ribu iz mora, a meso iz kože" Motiv hrane i blagovanja u Petre Hektorovića. Čakavska rič [Internet]. 2023 [pristupljeno 21.11.2024.];LI(1-2):89-107. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/314763
IEEE
N. Stagl-Škaro, ""Jij ribu iz mora, a meso iz kože" Motiv hrane i blagovanja u Petre Hektorovića", Čakavska rič, vol.LI, br. 1-2, str. 89-107, 2023. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/314763. [Citirano: 21.11.2024.]
Sažetak
Hrana i zajedničko blagovanje imaju posebnu funkciju u svakodnevnome životu i u vjerskim ritualima. S vremenom se uspostavio »stolni red« koji moraju poštovati svi koji se žele uključiti. Jela i pića tematiziraju se već u najstarijim književnim tekstovima. Opisi banketa i simbolika hrane mijenjaju se poslije antike pod utjecajem kršćanstva. Oni su u postklasičnoj eri reprezentativni, bukolični ili samostanski. Petre Hektorović (1487. – 1572.) odabrao je drugi, holistički način. U Ribanju i ribarskome prigovaranju hrana, vino i razgovori za stolom provodni su motivi. Hektorovićev interes za narod, njegov jezik i književnost manifestira se i u načinu kako upotrebljava motive hrane u svojim tekstovima. U ovome radu taj motiv analizira se iz interdisciplinarnoga gledišta povijesti, filozofije, antropologije i srodnih disciplina povezanih u novome području istraživanja »studija o hrani« (food studies). Pruža se kontekstualni osvrt na Hektorovićevo djelo, pregled strukture djela, opis antičkih intertekstualnih mjesta te povijesnih i kulturno-antropoloških poveznica uz Hektorovićeve motive hrane i blagovanja.
Ključne riječi
hrana; Petre Hektorović; Ribanje i ribarsko prigovaranje; komenzalnost; hrvatska renesansa; studije o hrani (food studies)
Hrčak ID:
314763
URI
https://hrcak.srce.hr/314763
Datum izdavanja:
26.2.2024.
Podaci na drugim jezicima:
engleski
talijanski
Posjeta: 929
*