Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

"Jij ribu iz mora, a meso iz kože" Motiv hrane i blagovanja u Petre Hektorovića

Natalia Stagl-Škaro orcid id orcid.org/0000-0002-8500-4785 ; Odjel za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku


Puni tekst: hrvatski pdf 730 Kb

str. 89-107

preuzimanja: 19

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 730 Kb

str. 89-107

preuzimanja: 20

citiraj

Puni tekst: talijanski pdf 730 Kb

str. 89-107

preuzimanja: 18

citiraj


Sažetak

Hrana i zajedničko blagovanje imaju posebnu funkciju u svakodnevnome životu i u vjerskim ritualima. S vremenom se uspostavio »stolni red« koji moraju poštovati svi koji se žele uključiti. Jela i pića tematiziraju se već u najstarijim književnim tekstovima. Opisi banketa i simbolika hrane mijenjaju se poslije antike pod utjecajem kršćanstva. Oni su u postklasičnoj eri reprezentativni, bukolični ili samostanski. Petre Hektorović (1487. – 1572.) odabrao je drugi, holistički način. U Ribanju i ribarskome prigovaranju hrana, vino i razgovori za stolom provodni su motivi. Hektorovićev interes za narod, njegov jezik i književnost manifestira se i u načinu kako upotrebljava motive hrane u svojim tekstovima. U ovome radu taj motiv analizira se iz interdisciplinarnoga gledišta povijesti, filozofije, antropologije i srodnih disciplina povezanih u novome području istraživanja »studija o hrani« (food studies). Pruža se kontekstualni osvrt na Hektorovićevo djelo, pregled strukture djela, opis antičkih intertekstualnih mjesta te povijesnih i kulturno-antropoloških poveznica uz Hektorovićeve motive hrane i blagovanja.

Ključne riječi

hrana; Petre Hektorović; Ribanje i ribarsko prigovaranje; komenzalnost; hrvatska renesansa; studije o hrani (food studies)

Hrčak ID:

314763

URI

https://hrcak.srce.hr/314763

Datum izdavanja:

26.2.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski talijanski

Posjeta: 117 *