Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Održivo upravljanje geomorfološkim spomenikom prirode špiljom Veternicom u Parku prirode Medvednica

Denis Kovačić
Andrea Kostelić
Igor Rapaić
Tajana Ban Čurić
Marina Popijač


Puni tekst: hrvatski pdf 12.274 Kb

str. 72-81

preuzimanja: 35

citiraj


Sažetak

Špiljom Veternicom, zaštićenim geomorfološkim spomenikom prirode, od 1999. godine upravlja Javna ustanova Park prirode Medvednica (JU PPM). Najviše pozornosti pridaje se zaštiti špilje, što uključuje praćenje stanja špiljskog staništa, ali i promociji i organizaciji posjećivanja tog podzemnog turističkog lokaliteta u Parku prirode Medvednica (PPM), koje je ujedno i područje ekološke mreže Natura 2000. Ustanova je u suradnji s Hrvatskim biospeleološkim društvom 2003. godine provela prvo detaljno istraživanje i inventarizaciju špiljske faune i faune šišmiša špilje Veternice. Rezultati istraživanja poslužili su kao osnova za uspostavljanje kontinuiranog monitoringa stanja faune u špilji s ciljem njezine kvalitetne zaštite i korištenja. Uz postavljene uređaje za praćenje mikroklimatskih uvjeta i analize kvalitete vode, nadzire se stanje podzemne faune i redovito provodi monitoring šišmiša. Rezultati navedenih monitoringa koriste se za utvrđivanje smjernica u svrhu održivog upravljanja i korištenja špilje. Jedna od primijenjenih smjernica u svrhu održivog upravljanja uključuje zabranu posjeta špilji u turističke svrhe za vrijeme hibernacije šišmiša, koja se provodi od 2004. godine.
Multidisciplinarno istraživanje „Geološka, hidrogeološka, geomorfološka i mikroklimatska istraživanja te interpretacija rezultata za potrebe geoekološkog vrednovanja i turističkog korištenja špilje“ JU PPM je provela 2009. godine sa Speleološkim klubom „Samobor“ i Hrvatskim prirodoslovnim muzejom, a koje je objedinilo dotadašnje i nove spoznaje o špilji u cilju poboljšane zaštite i prezentacije specifičnosti Veternice posjetiteljima. Rezultati istraživanja naglasili su važnost geoloških, hidrogeoloških i geomorfoloških posebnosti špilje i primjenjuju se prilikom interpretacije i edukacije posjetitelja.
Broj posjetitelja špilje evidentira se prema broju prodanih ulaznica tijekom sezone posjeta. Utvrđeno je da špilja Veternica još uvijek nije ugrožena turističkom funkcijom iako postoji tendencija povećanja broja turista u PPM i u špilji Veternici. Uspostavljeno praćenje stanja i kontroliran način posjećivanja primjer su dobre prakse i za druge turističke špilje u svrhu održivog upravljanja. U praksi je održivo upravljanje špiljom i Parkom potvrđeno te je PPM-u 2020. godine po drugi put dodijeljena EUROPARC povelja o održivom turizmu (eng. European Charter for Sustainable Tourism in Protected Areas – ECST).

Ključne riječi

špilja Veternica; geomorfološki spomenik prirode; istraživanja; održivo upravljanje

Hrčak ID:

314784

URI

https://hrcak.srce.hr/314784

Datum izdavanja:

23.2.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 86 *