Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.32903/zs.69.2.3

UTVRĐIVANJE RAZLIKA UKLJUČENOSTI U ORGANIZIRANE SPORTSKE/TJELESNE AKTIVNOSTI DJEČAKA I DJEVOJČICA U DOBI DO 7 GODINA

Ivica Iveković ; Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica
Vesna Širić ; Pravni fakultet Osijek
Sanja Šalaj ; Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb


Puni tekst: engleski pdf 11.467 Kb

str. 45-60

preuzimanja: 23

citiraj


Sažetak

U Hrvatskoj trenutačno postoji nedostatak informacija koje bi omogućile razumijevanje i uvid u postojanje određenih razlika u uključenosti dječaka i djevojčica predškolske dobi u pojedine organizirane sportske/tjelesne aktivnosti, zatim u borilačke i neborilačke te u individualne i timske sportske aktivnosti. Istraživanjem se željelo utvrditi u koje su sve organizirane sportske/tjelesne aktivnosti uključeni dječaci i djevojčice u dobi do 7 godina. Uzorak ispitanika činila su djeca u dobi do 7 godina (N=1291; 675 M i 616 Ž) koja su bila uključena u rad sportske udruge ili sportskog kluba koji je djelovao u Virovitici i Osijeku.
Rezultati pokazuju da su u dobi do 7 godina dječaci od djevojčica statistički značajno više uključeni u nogomet (96.9 % odnosno 3.1 %), atletiku (62.9 % odnosno 37.1 %) i judo (74.3 % odnosno 25.7 %) dok su djevojčice od dječaka statistički značajno više uključene u gimnastiku (62.5 % odnosno 37.5 %) i ples (75 % odnosno 25 %). U dobi do 7 godina djevojčice od dječaka statistički su značajno više uključene u individualne organizirane sportske/tjelesne aktivnosti (58.6 % odnosno 41.4 %) dok su u timske sportske/tjelesne aktivnosti statistički značajno više uključeni dječaci od djevojčica (66.7 % odnosno 33.3 %). Djeca u dobi do 7 godina pokazuju značajno veću sklonost, tj. značajno više sudjeluju u neborilačkim i individualnim sportskim/tjelesnim aktivnostima. Osim toga, u dobi do 7 godina dječaci statistički značajno više sudjeluju u neborilačkim sportskim aktivnostima, dok djevojčice statistički značajno više sudjeluju u neborilačkim i individualnim sportskim aktivnostima.
Dječaci i djevojčice u dobi do 7 godina podjednako participiraju u organiziranim sportskim/tjelesnim aktivnostima, a značajne razlike između dječaka i djevojčica pojavljuju se u odabiru i afinitetima prema pojedinim sportskim aktivnostima. Postoji veza između odabira sporta i spola djeteta predškolske dobi, ali razlozi tih spolnih razlika nisu do kraja jasne.

Ključne riječi

borilačke sportske aktivnosti; djeca predškolske dobi; individualne sportske aktivnosti; neborilačke sportske aktivnosti,; razlike između spola; timske sportske aktivnosti

Hrčak ID:

315263

URI

https://hrcak.srce.hr/315263

Datum izdavanja:

14.3.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 74 *