Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Muzikalije kao čuvari kulturne baštine grada Osijeka

Marija Klasić Petrović orcid id orcid.org/0009-0007-0916-8490 ; Isusovačka klasična gimnazija Osijek


Puni tekst: hrvatski pdf 884 Kb

str. 23-35

preuzimanja: 28

citiraj


Sažetak

Cilj. Cilj je ovoga rada postupkom digitalizacije sačuvati izvornu notnu građu Hrvatskog pjevačkoga društva Lipa, zaštiti izvornike i omogućiti joj lakši te dostupnost građe širem broju korisnika.
Pristup/metodologija. Metodologija rada bit će usredotočena na analizu prethodnih projekata i korištenja procesa digitalizacije i digitalnih preslika kao jedinog središnjeg pristupa u (obradi), osiguranju dostupnosti i prezentaciji notne građe, s naglaskom na nove načine njezina korištenja.
Rezultati. Rad donosi detaljan prikaz važnosti procesa digitalizacije i izrade digitalnih preslika s mogućnošću uspostavljanja novih usluga i komunikacije s korisnicima u virtualnom okruženju.
Ograničenja. Građu je inače potrebno skenirati prema preporukama Ureda za digitalizaciju nacionalne baštine (400 dpi, 24-bitna boja) i izraditi tzv. arhivske matrice u nekomprimiranom TIFF formatu koje se čuvaju bez dodatnih intervencija ili obrade slike. Iz arhivskih matrica izrađuju se korisničke kopije u formatu JPEG i drugim formatima po potrebi, a potom se dodatno obrađuju za prikaz na mreži. Zbog nedostatka financija, cjelokupan proces digitalizacije odrađen je volonterski i sa sredstvima koja su već bila dostupna u sklopu Isusovačke klasične gimnazije u Osijeku.
Originalnost/vrijednost. Iskustva stečena ovim projektima mogu poslužiti drugim kulturno-umjetničkim društvima s dugom tradicijom u praktičnoj primjeni jednog od modela korištenja digitalizacije u svladavanju brojnih izazova pred kojim se nalaze. Kulturno-umjetnička društva nemaju svoje stalne adrese ni arhivare, što im onemogućava sustavnu i kvalitetnu zaštitu građe. To je svakako pitanje očuvanja kulturne baštine, s kojim se kulturno-umjetničke institucije danas suočavaju, a u čemu se ogleda i originalnost ovoga rada.

Ključne riječi

digitalizacija; Hrvatsko pjevačko društvo Lipa; Isusovačka klasična gimnazija; kulturna baština; notna građa; školski knjižničar

Hrčak ID:

315434

URI

https://hrcak.srce.hr/315434

Datum izdavanja:

22.3.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 74 *