Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Povratak u Zlatnu dolinu: oopularizacija ostavštine Zlate Kolarić-Kišur kroz književni natječaj za dječji igrokaz

Klarić Dijana ; Gradska knjižnica Požega


Puni tekst: hrvatski pdf 1.003 Kb

str. 55-66

preuzimanja: 22

citiraj


Sažetak

Cilj. Cilj je rada predstaviti put ostavštine Zlate Kolarić-Kišur od obitelji Supek do Gradske knjižnice Požega, kao i načine kako se ostavština Zlate Kolarić-Kišur koristi za promociju njezina života i stvaralaštva, ali i poticanje stvaranja nove dječje dramske književnosti književnom manifestacijom Povratak u Zlatnu dolinu.
Metodologija. Povijesnom i metodom deskripcije prikazan je požeški period života Zlate Kolarić-Kišur kao važna sastavnica oblikovanja afirmativnog odnosa književnice prema navedenom gradu te posljedično razlogom želje za povratkom u isti. Metodom deskripcije opisana je književna manifestacija Povratak u Zlatnu dolinu kao način promoviranja zavičajne književnice i njezina stvaralaštva.
Rezultati. Predstavljanjem književne manifestacije Povratak u Zlatnu dolinu dobiven je uvid u vrijednost koju privatna ostavština ima za Knjižnicu, lokalnu zajednicu, ali i stvaranje i razvoj nacionalne književnosti.
Originalnost. Rad ukazuje na važnost i mogućnosti promoviranja života i stvaralaštva znamenitih zavičajnika u narodnim knjižnicama suradnjom kulturnih i odgojno-obrazovnih institucija, kao i različitih pristupa interpretacijama privatnih ostavština. Rad opisuje i rasvjetljava dugogodišnje neriješeno pitanje nad vlasništvom ostavštine Zlate Kolarić-Kišur.

Ključne riječi

dječja književnost; Požega; privatne ostavštine; zavičaj; Zlata Kolarić-Kišur

Hrčak ID:

315436

URI

https://hrcak.srce.hr/315436

Datum izdavanja:

22.3.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 63 *