Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Značaj i uloga plijesni u proizvodnji vina

Sanja Kajić orcid id orcid.org/0000-0001-8869-5131 ; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Marija Rajković ; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Sanja Sikora ; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ivana Rajnović ; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 499 Kb

str. 96-105

preuzimanja: 5

citiraj


Sažetak

Proizvodnja vina često se nosi s problemima koje uzrokuju različite vrste plijesni. Mnoge od njih djeluju štetno jer uzrokuju različite bolesti ili izlučuju toksične i potencijalno zdravstveno opasne spojeve te smanjuju ukupni prinos i kvalitetu vina. Najznačajnije među njima su plijesni Aspergillus spp., Penicillium spp. i Botrytis cinerea. Međutim, Botrytis cinerea može doprinijeti i značajnom poboljšanju organoleptičkih svojstava vina i omogućiti proizvodnju cijenjenih predikatnih vina. U ovom radu, na osnovu postojećih literaturnih izvora i spoznaja, opisano je pozitivno i negativno djelovanje prisustva plijesni na konačne karakteristike vina.

Ključne riječi

plijesni; mikoze; mikotoksikoze; botritizirana vina

Hrčak ID:

316397

URI

https://hrcak.srce.hr/316397

Datum izdavanja:

14.4.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 14 *