Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.33128/ag.86.1.3

Eterična ulja kao antimikrobna sredstva u prehrambenoj i kozmetičkoj industriji, farmaciji i poljoprivredi

Mirna Mrkonjić Fuka orcid id orcid.org/0000-0002-8494-8805 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Martina Grdiša ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Luna Maslov Bandić orcid id orcid.org/0000-0003-1296-5777 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Irina Tanuwidjaja ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 951 Kb

str. 25-50

preuzimanja: 200

citiraj


Sažetak

Zbog širokog spektra aktivnosti, prirodnog podrijetla, utvrđene povijesti sigurnog korištenja i dokazane učinkovitosti, sve se više istražuje primjena eteričnih ulja kao antimikrobnih sredstava. Općenito, antimikrobno djelovanje eteričnih ulja određeno je sastavom i udjelom pojedinačnih spojeva, a ovisi i o vrsti mikroorganizama čiji se rast nastoji inhibirati. Dostupna znanstvena i stručna literatura upućuje na veliki potencijal upotrebe eteričnih ulja. Pokazala su se kao učinkovit konzervans u prehrambenoj i kozmetičkoj industriji, samostalno ili u kombinaciji sa sintetičkim aditivima. Dodatkom eteričnih ulja, proizvod ostaje duže mikrobiološki ispravan te ima izraženiji antioksidacijski učinak. Eterična ulja koriste se i kao sredstva za kontrolu rasta fitopatogenih plijesni i bakterija u poljoprivrednoj proizvodnji zbog svojih sigurnih, bioaktivnih, biorazgradivih, ekoloških i ekonomskih održivih svojstava. Također je dokumentirana uporaba eteričnih ulja kao antimikrobnih sredstava u farmaciji ili za kontrolu stresa i tjeskobe u aromaterapiji. Cilj je ovog rada istaknuti mogućnosti uporabe eteričnih ulja u inhibiciji rasta patogenih mikroorganizama ili mikroorganizama koji uzrokuju kvarenje te procijeniti njihovu učinkovitost kao konzervans u kozmetičkoj ili prehrambenoj industriji te kao sredstva za suzbijanje bolesti i štetnika u poljoprivrednoj proizvodnji prije i nakon žetve. Također, u ovom će radu biti prikazane najvažnije metode dobivanja eteričnih ulja te će biti opisane ključne ili najzastupljenije sastavnice eteričnih ulja.

Ključne riječi

antimikrobno djelovanje; eterična ulja; plijesni i bakterije; konzervansi; biokontrola

Hrčak ID:

316426

URI

https://hrcak.srce.hr/316426

Datum izdavanja:

25.4.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 660 *