Veterinarski arhiv, Vol. 94 No. 2, 2024.
Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.24099/vet.arhiv.2174
Staphylococcus aureus u prehrambenim proizvodima životinjskog podrijetla iz sjeverne Turske: prevalencija, virulencija, geni koji kodiraju enterotoksin, antibiotska rezistancija i PFGE profili
Tugba Cebeci
; Giresun University, Espiye Vocational School, Department of Medical Services and Techniques, Giresun, Turkey
*
Barış Otlu
; Department of Medical Microbiology, Faculty of Medicine, Inonu University, Malatya, Turkey
Elif Seren Tanrıverdi
; Department of Medical Microbiology, Faculty of Medicine, Inonu University, Malatya, Turkey
* Dopisni autor.
Sažetak
Cilj je rada bio istražiti prevalenciju bakterije Staphylococcus aureus (S. aureus) u sirovom mlijeku, u siru Tulum i uzorcima mljevene govedine. U izoliranih bakterija analizirani su virulencija, enterotoksini, antibiotska rezistencija i genetska srodnost. Ukupno je 300 uzoraka hrane kupljeno na javnim tržnicama u različitim okruzima Giresuna u Turskoj. Među njima su 52 uzorka (17,3%) bila pozitivna na S. aureus. U izolatima bakterije otkriveni geni virulencije bili su icaA (9,6%) i icaD (84,6%). Geni koji kodiraju enterotoksin sea, seb, sec, sed, see, seg, seh, sei, sej, sek, sel, sem, sen, seo, seq, ser i seu otkriveni su zasebno ili u kombinaciji. Među 52 izolata bakterije S. aureus jedan je izolirani meticilin-rezistentni soj S. aureus (1,9%) otkriven kao mecA. Test osjetljivosti pozitivnih izolata na antibiotike pokazao je rezistenciju na cefoksitin (1,92%), tetraciklin (11,5%), eritromicin (3,84%), ciprofloksacin (1,92%), gentamicin (1,92%) i fusidatnu kiselinu (5,76%). Elektroforeza u gelu s pulsirajućim poljem (PFGE) među 52 izolata pokazala je 46 PFGE tipova, s 21 izolatom (40,3%) grupiranim u 7 skupina/klastera. Neki su izolati iz različitih okruga pokazali klonsku srodnost. Visoka pojavnost sojeva S. aureus u prehrambenim proizvodima upućuje na potencijalan rizik za ljude. Rezultati ovog istraživanja pokazali su da bi mliječni i mesni proizvodi mogli biti rezervoar sojeva S. aureus koji su nositelji nekoliko čimbenika virulencije i gena enterotoksina, a njihova prisutnost u hrani mogla bi biti zabrinjavajuća za zdravlje ljudi s obzirom na mogućnost otrovanja. Zbog toga je u svim subjektima koji posluju s hranom za ljude, kao što su tržnice i mesnice, nužna primjena higijenskih mjera i periodičnih bakterioloških kontrola kako bi se smanjila kontaminacija patogenima koji se prenose hranom.
Ključne riječi
Staphylococcus aureus; enterotoksin; hrana; MALDI-TOF; PFGE
Hrčak ID:
316608
URI
Datum izdavanja:
18.3.2024.
Posjeta: 516 *