Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Bibliometrijska analiza časopisa Ethnologica Dalmatica od 1992. do 2022. godine

Iva Meštrović orcid id orcid.org/0000-0003-2294-1066 ; Etnografski muzej Split *

* Autor za dopisivanje.


Puni tekst: hrvatski pdf 373 Kb

str. 131-150

preuzimanja: 9

citiraj


Sažetak

Cilj. Glavni cilj ovog rada jest istražiti ključna bibliometrijska obilježja časopisa Ethnologica Dalmatica koja su bazirana na uređivačko-izdavačkim obilježjima, formalnim obilježjima članaka te obilježjima autora radova objavljenih od 1992. do 2022. godine.
Pristup/metodologija/dizajn. Početni uzorak za analizu bila je bibliografija svih svezaka/godišta časopisa objavljenih u istom razdoblju. Bibliometrijska analiza provedena je na odabranom uzorku od 229 radova, razvrstanih prema kategorizaciji članaka koja se koristi u ovom časopisu.
Rezultati. Rezultati istraživanja pokazali su veću zastupljenost znanstvenih radova naspram stručnih i ostalih kategorija radova. Najčešće se objavljuju izvorni znanstveni radovi, zatim prethodna priopćenja te stručni radovi. Preostali su radovi zastupljeni u manjem udjelu. Ukupan opseg analiziranih članaka iznosio je 4.149 stranica, što po pojedinom godištu iznosi prosječno 160 stranica, dok je prosječna dužina članka iznosila 19 stranica. U promatranom razdoblju zabilježeno je više žena autorica u odnosu na muške kolege. U časopisu prevladavaju jednoautorski radovi, stoga još uvijek nema govora o nekim oblicima suradnje među autorima. Prema vrstama ustanova iz kojih dolaze autori, najzastupljenije su kulturne ustanove, zatim akademske i znanstveno-istraživačke te ostale vrste ustanova. Časopis je za objavljivanje bio zanimljiv prvenstveno znanstvenicima iz Splita i Dalmacije, a potom i ostalima s područja čitave Hrvatske, što upućuje na to da isti osim lokalnog, odnosno regionalnog značaja, ima važnost i na nacionalnoj razini.
Praktična primjena. Ova analiza može poslužiti kao dobar pokazatelj postignutog, ali i pomoć uredništvu časopisa u prepoznavanju prednosti koje valja poticati te eventualnih nedostataka koje bi trebalo izbjegavati.
Originalnost/vrijednost. Vrijednost rada ogleda se u činjenici da je po prvi put provedena obuhvatnija bibliometrijska analiza pojedinačnog domaćeg časopisa iz područja etnologije i kulturne antropologije. Rezultati ove analize mogu poslužiti za buduća istraživanja časopisa (pojedinačna ili usporedna) u ovom području.

Ključne riječi

bibliometrijska analiza, Ethnologica Dalmatica (časopis), Etnografski muzej (Split), etnologija i kulturna antropologija, Hrvatska

Hrčak ID:

316717

URI

https://hrcak.srce.hr/316717

Datum izdavanja:

9.5.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 46 *