Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.31784/zvr.12.1.7

Utječe li veličina web-elemenata upitnika na kvalitetu rezultata u web-ispitivanjima?

Marko Maliković ; Sveučilište u Rijeci, Filozofski fakultet, Rijeka, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 445 Kb

verzije

str. 109-124

preuzimanja: 0

citiraj


Sažetak

Tema je rada utjecaj veličina web-elemenata na web-stranicama upitnika na kvalitetu podataka dobivenih web-ispitivanjima. Suvremenim web-upitnicima ispitanici pristupaju mahom svojim pametnim telefonima, manje računalima. Brojna su istraživanja o utjecaju vrste uređaja i veličine
zaslona uređaja na rezultate ispitivanja i često se kao jedan od razloga razlika u dobivenim rezultatima navodi i veličina web-kontrola. Slijedom toga i veličinu web-elemenata na web-upitnicima također valja uzeti u obzir. U članku je opisano eksplorativno provedeno istraživanje na tu temu. Na temelju rezultata ovoga istraživanja ne može se pouzdano zaključiti da stvarna veličina web-elemenata utječe na kvalitetu rezultata u web-ispitivanjima s obzirom na odabrane indikatore kvalitete podataka.
Ipak, prisutne su razlike u aritmetičkim sredinama vrijednosti indikatora u očekivanim smjerovima, pa bi to mogao biti dobar temelj za buduća istraživanja. Što se tiče mjere pouzdanosti rezultata, koja je također analizirana, statistički testovi također ne upućuju na značajne razlike. Na koncu, valja zaključiti da rezultati ovoga istraživanja sugeriraju povezanost promatranih čimbenika, pa bi provedba na višestruko većem i heterogenijem uzorku omogućila preciznije i pouzdanije statističke rezultate, analizu rezultata na više eksperimentalnih skupina i statističke analize pomoću kojih bi bilo moguće otkriti eventualne učinke demografskih obilježja ispitanika na rezultate.

Ključne riječi

web-ispitivanje; pametni telefon; veličina web-elemenata; kvaliteta rezultata

Hrčak ID:

317617

URI

https://hrcak.srce.hr/317617

Datum izdavanja:

18.6.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 0 *