Veterinarski arhiv, Vol. 94 No. 4, 2024.
Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.24099/vet.arhiv.2542
Utjecaj metode omamljivanja na pokazatelje stresa i kvalitete mesa svinja
Silvana Stajković
; Department of Food Hygiene and Technology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Belgrade, Belgrade, Serbia
*
Dragan Vasilev
; Department of Food Hygiene and Technology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Belgrade, Belgrade, Serbia
Mirjana Dimitrijević
; Department of Food Hygiene and Technology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Belgrade, Belgrade, Serbia
Nikola Čobanović
; Department of Food Hygiene and Technology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Belgrade, Belgrade, Serbia
Nedjeljko Karabasil
; Department of Food Hygiene and Technology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Belgrade, Belgrade, Serbia
* Dopisni autor.
Sažetak
Ukupno 100 svinja iz komercijalnog uzgoja nasumično je podvrgnuto dvama tretmanima omamljivanja u klaonici: ugljikovim dioksidom (CO2) i električnim omamljivanjem. Mjereni su učinci na stres svinja i kvalitetu mesa. Određivani su laktat i kortizol u krvi, te postmortalni pH (pH45 min; pH24 h), temperatura (T45 min), sposobnost vezivanja vode i senzorna boja na longissimus dorsi, pars lumbalis. Nakon električnog omamljivanja, u usporedbi s omamljivanjem CO2, pH45 min i pH24 h su se smanjili (P<0,05), a T45 min je bila viša (P<0,01). Način omamljivanja nije utjecao (P>0,05) na sposobnost vezivanja vode 24 h i 48 h post mortem i senzornu boju, kao ni na pokazatelje stresa, laktat i kortizol. Međutim, kolebanje pokazatelja stresa kod pojedinačnih životinja unutar klaoničke serije bila je vrlo visoka, a njihove prosječne koncentracije upućivale su na visoku razinu stresa. Iz perspektive dobrobiti i zaštite životinja, obje metode omamljivanja treba pravilno provoditi u skladu s definiranim postupcima kako bi se smanjio stres i osigurala odgovarajuća kvaliteta mesa.
Ključne riječi
svinje; omamljivanje plinom; električno omamljivanje; kvaliteta mesa; stres
Hrčak ID:
318859
URI
Datum izdavanja:
10.5.2024.
Posjeta: 255 *