Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.24099/vet.arhiv.2542

Utjecaj metode omamljivanja na pokazatelje stresa i kvalitete mesa svinja

Silvana Stajković ; Department of Food Hygiene and Technology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Belgrade, Belgrade, Serbia *
Dragan Vasilev ; Department of Food Hygiene and Technology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Belgrade, Belgrade, Serbia
Mirjana Dimitrijević ; Department of Food Hygiene and Technology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Belgrade, Belgrade, Serbia
Nikola Čobanović ; Department of Food Hygiene and Technology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Belgrade, Belgrade, Serbia
Nedjeljko Karabasil ; Department of Food Hygiene and Technology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Belgrade, Belgrade, Serbia

* Autor za dopisivanje.


Puni tekst: engleski pdf 576 Kb

str. 297-304

preuzimanja: 0

citiraj


Sažetak

Ukupno 100 svinja iz komercijalnog uzgoja nasumično je podvrgnuto dvama tretmanima omamljivanja u klaonici: ugljikovim dioksidom (CO2) i električnim omamljivanjem. Mjereni su učinci na stres svinja i kvalitetu mesa. Određivani su laktat i kortizol u krvi, te postmortalni pH (pH45 min; pH24 h), temperatura (T45 min), sposobnost vezivanja vode i senzorna boja na longissimus dorsi, pars lumbalis. Nakon električnog omamljivanja, u usporedbi s omamljivanjem CO2, pH45 min i pH24 h su se smanjili (P<0,05), a T45 min je bila viša (P<0,01). Način omamljivanja nije utjecao (P>0,05) na sposobnost vezivanja vode 24 h i 48 h post mortem i senzornu boju, kao ni na pokazatelje stresa, laktat i kortizol. Međutim, kolebanje pokazatelja stresa kod pojedinačnih životinja unutar klaoničke serije bila je vrlo visoka, a njihove prosječne koncentracije upućivale su na visoku razinu stresa. Iz perspektive dobrobiti i zaštite životinja, obje metode omamljivanja treba pravilno provoditi u skladu s definiranim postupcima kako bi se smanjio stres i osigurala odgovarajuća kvaliteta mesa.

Ključne riječi

svinje; omamljivanje plinom; električno omamljivanje; kvaliteta mesa; stres

Hrčak ID:

318859

URI

https://hrcak.srce.hr/318859

Datum izdavanja:

10.5.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 0 *