Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 47. No. 4., 2024.
Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31727/gzb.47.4.2
Zastupljenost enterobakterija u rizosferi ekološki uzgojene zelene salate
Marta Bačani
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Valentina Odorčić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Mirna Mrkonjić Fuka
orcid.org/0000-0002-8494-8805
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
*
Irina Tanuwidjaja
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
* Dopisni autor.
Sažetak
Cilj ovog rada bio je odrediti ukupan broj mikroorganizama te zastupljenost enterobakterija u rizosferi ekološki uzgojene zelene salate (Lactuca sativa L.). Ukupno je sakupljeno 18 uzoraka rizosfernog tla tri sorti zelene salate (kristalka, puterica i hrastov list) s područja Varaždinske (OPG1) i Istarske županije (OPG2). Uzorci su sakupljeni u ljeto 2023. godine i analizirani na ukupan broj mikroorganizama koji su uzgojeni aerobno na 30°C dok su Gram-negativne bakterije obitelji Enterobacteriaceae uzgojene anaerobno na istoj temperaturi. Prosječne vrijednosti ukupnog broja mikroorganizama iznosile su 6,92 ± 0,12 log CFU/g za OPG1 te 7,09 ± 0,16 log CFU/g za OPG2, dok je ukupni broj enterobakterija bio 5,68 ± 0,26 log CFU/g za OPG1, te 5,23 ± 0,42 log CFU/g za OPG2. Iako su zamijećene statistički značajne razlike u ukupnom broju mikroorganizama i enterobakterija između dva gospodarstva (p < 0,05), razlike u brojnosti obje skupine mikroorganizama između različitih sorti uzoraka zelene salate nisu bile statistički značajne. Rezultati ovog rada pokazuju da je rizosferno tlo ekološki proizvedene zelene salate rezervoar enterobakterija koje čine značajan udio ukupne mikrobiote rizosfere zelene salate (1,3 do 8,8%) te da je potreban konstantan nadzor u cilju zaštite zdravlja potrošača.
Ključne riječi
ekološki proizvedena zelena salata; Enterobacteriaceae; ukupan broj mikroorganizama; rizosfera
Hrčak ID:
319516
URI
Datum izdavanja:
15.7.2024.
Posjeta: 309 *