Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 47. No. 4., 2024.
Pregledni rad
https://doi.org/10.31727/gzb.47.4.3
Inovativne tehnologije sušenja zrna žitarica
Ivan Brandić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Tajana Krička
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ana Matin
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
*
* Dopisni autor.
Sažetak
Učinkovito sušenje zrna žitarica nakon žetve, zbog povišene vlage u zrnu ključno je za očuvanje kvalitete u procesu transporta i skladištenja. Tradicionalne metode sušenja temelje se na kontroliranom protoku zagrijanog zraka, osiguravajući ravnomjerno sušenje i smanjenje vlage, dok su inovativne tehnologije sušenja razvijene osim navedenog radi poboljšanja učinkovitosti i energetske efikasnosti cjelokupnog procesa. Postoje razne vrste inovativnog sušenja, a u ovome radu opisane su najznačajnije (mikrovalne tehnologije, infracrvene tehnologije i sušenje u fluidiziranom sloju te radiofrekvencijsko sušenje). Mikrovalne tehnologije sušenja kombinirane sa zagrijanim zrakom omogućuju brzo i energetski učinkovito sušenje. Primjenom infracrvenog sušenje skraćuje se vrijeme sušenja i poboljšava kvaliteta osušenog zrna. Sušenje u fluidiziranom sloju omogućuje ravnomjerno sušenje velikih količina zrna u kraćem vremenskom periodu, dok se radiofrekvencijskim sušenjem omogućava brza, jednolika i učinkovita dorada zrna. Kombinirane tehnologije sušenja omogućuju postizanje optimalnih uvjeta procesa sušenja. Ovaj rad analizira efikasnost, prednosti i izazove u primjeni različitih tehnologija sušenja, te pruža komparativnu analizu. Cilj je pružiti sveobuhvatan uvid koji će olakšati razumijevanje i implementaciju navedenih tehnologija te pokazati kako razvijene tehnologije sušenja mogu značajno doprinijeti poljoprivrednoj proizvodnji osiguravajući tako sigurnost i kvalitetu žitarica tijekom skladištenja i distribucije.
Ključne riječi
sušenje; inovativne tehnologije; energetska učinkovitost; žitarice
Hrčak ID:
319517
URI
Datum izdavanja:
15.7.2024.
Posjeta: 302 *