Veterinarska stanica, Vol. 56 No. 5, 2025.
Pregledni rad
https://doi.org/10.46419/vs.56.5.3
Učinak uporabe pčelinje peludi u sustavima proizvodnje peradi: apikultura
Wafaa A. Abd El-Ghany
; Poultry Diseases Department, Faculty of Veterinary Medicine, Cairo University, Giza, Egypt
*
* Dopisni autor.
Sažetak
Uporaba antibiotskih pospješivača rasta u proizvodnji peradi rezultirala je razvojem otpornosti na lijekove i uništavanjem normalne, korisne crijevne flore. Stoga je zadatak peradarske industrije pronaći alternativna rješenja koja će omogućiti dobivanje sigurnih proizvoda. Ovaj pregledni članak osmišljen je da bi se razumjela potencijalna uporaba pčelinje peludi u peradarskim proizvodnim sustavima s obzirom na njezin utjecaj na učinkovitost, značajke trupla, imunost, zajednice bakterija i parametre krvi. Pčelinji proizvodi, poput peludi, rabljeni su u tradicionalnoj medicini, a u novije vrijeme su se pojavili kao mogući dodatci hrani za životinje. Pčelinja pelud smatra se najvažnijom tvari u košnici i osnovna je hrana za pčele. Sastoji se od mješavine bjelančevina, aminokiselina, masti, ugljikohidrata te više vitamina, minerala i enzima. Kemijski sastav pčelinje peludi ovisi uglavnom o vrsti biljke u geografskoj regiji i sezoni skupljanja. Pčelinja pelud ima brojne primjene u ljudskoj medicini i stočarstvu. Koristi se za poboljšanje općeg zdravstvenog stanja, osim toga, može djelovati antibakterijski, antifugalno, antioksidativno, anti-radijacijski, anti-kancerogeno, protuupalno, štiti jetru i srce i ima antidijabetičko djelovanje. Dodatak pčelinje peludi u prehranu može povećati parametre učinkovitosti kao pospješivač rasta i povećati kvalitetu trupla. Uz to, pčelinja pelud može poboljšati imunološki odgovor, smanjiti broj patogenih bakterija i poboljšati neke važne parametre krvi.
Ključne riječi
pčelinja pelud; pilići; učinkovitost; značajke trupla; imunost
Hrčak ID:
320286
URI
Datum izdavanja:
3.4.2025.
Posjeta: 92 *