Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.15255/KUI.2023.059

Utjecaj sušenja na nutritivnu, mikrobiološku i senzornu vrijednost Diospyros kaki L. (japanske jabuke) koja se konzumira u Hercegovini

Josipa Primorac ; Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Biskupa Čule bb, 88 000 Mostar, Bosna i Hercegovina
Jelka Pleadin ; Hrvatski Veterinarski Institut, Savska cesta 143, 10 000 Zagreb
Andrea Humski ; Hrvatski Veterinarski Institut, Savska cesta 143, 10 000 Zagreb
Nada Vahčić ; Sveučilište u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10 000 Zagreb
Višnja Vasilj ; Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Biskupa Čule bb, 88 000 Mostar, Bosna i Hercegovina
Anita Lalić ; Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Biskupa Čule bb, 88 000 Mostar, Bosna i Hercegovina *

* Autor za dopisivanje.


Puni tekst: engleski pdf 647 Kb

str. 389-397

preuzimanja: 0

citiraj


Sažetak

Diospyros kaki L. (japanska jabuka) je iz azijskih zemalja proširena u Hercegovinu, gdje se uglavnom konzumira svježa. U ovom radu ispitane su razlike u nutritivnim, mikrobiološkim i senzorskim vrijednostima japanske jabuke konzumirane u jednoj od hercegovačkih regija i koje su evidentirane nakon sušenja pri 70 °C/12 h, 85 °C/10,5 h i 100 °C/ 5,5 h, zajedno s njihovim utjecajem na teksturu, masu i sastav ploda. Posebno se ističe povećanje udjela šećera, što ukazuje na to da bi sušena japanska jabuka mogla biti zdrav međuobrok. Za sve uzorke nije uočeno znatno povećanje zastupljenosti mikroorganizama. Jabuke sušene u dehidratoru imale su najbolje očuvana nutritivna svojstva i senzorski su najbolje ocijenjene. Zbog visokog sadržaja vode i posmeđivanja uzorak sušen na 100 °C u autoklavu nije upotrijebljen prilikom senzorskog ocjenjivanja.

Ključne riječi

Japanske jabuke; sušenje; nutritivni sastav; senzorska analiza; mikrobiologija

Hrčak ID:

320584

URI

https://hrcak.srce.hr/320584

Datum izdavanja:

16.9.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 0 *