Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 47. No. 5., 2024.
Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31727/gzb.47.5.3
Koncentracija hlapljivih spojeva u vinu ‘Graševina’ različitih berbi
Ana Jeromel
; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
*
Ana-Marija Jagatić Korenika
; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Marko Karoglan
; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ivana Tomaz
; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Matija Vasilj
; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
* Dopisni autor.
Sažetak
Graševina je prema površinama vinograda i količini proizvedenog vina najvažnija sorta vinove loze u Republici Hrvatskoj. Mali broj istraživanja obuhvatio je definiranje njezinog aromatskog profila te promjena vezanih uz duljinu dozrijevanja vina u boci koje može značajno utjecati na kemijski sastav te senzorna svojstva vina. Za potrebe izrade ovog rada korištena su vina ‘Graševina’ različitih berbi (2018., 2019., 2020., 2021. i 2022.). Cilj rada bio je utvrditi razlike u koncentraciji hlapljivih spojeva i senzornim svojstvima vina ‘Graševina’ različitih berbi i duljine dozrijevanja vina u boci. Osnovne fizikalno-kemijske analize vina provedene su primjenom Fourier Transform Infrared (FTIR) spektrometrije, a analiza hlapljivih spojeva pomoću vezanog sustava plinske kromatografije – spektrometar masa. Vino ´Graševina´ 2018. izdvojilo se najvišim koncentracijama ukupnih terpena, C13-norizoprenoida te pojedinačnim spojevima poput dietil-sukcinata, dok su više koncentracije etilnih i acetatnih estera te viših alkohola utvrđene u vinima berbe 2021. i 2022. Utvrđene razlike u sastavu hlapljivih spojeva utjecale su i na senzorna svojstva istraživanih vina pri čemu se ‘Graševina’ 2018. izdvojila aromama sušenog voća i meda, a berba 2022. izraženim cvjetnim i voćnim aromama.
Ključne riječi
’Graševina’; hlapljivi spojevi; GC-MS; senzorna svojstva; arome dozrijevanja
Hrčak ID:
321667
URI
Datum izdavanja:
14.10.2024.
Posjeta: 104 *