Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Koncentracija hlapljivih spojeva u vinu ‘Graševina’ različitih berbi

Ana Jeromel ; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska *
Ana-Marija Jagatić Korenika ; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Marko Karoglan ; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ivana Tomaz ; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Matija Vasilj ; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska

* Dopisni autor.


Puni tekst: hrvatski pdf 475 Kb

str. 22-32

preuzimanja: 0

citiraj


Sažetak

Graševina je prema površinama vinograda i količini proizvedenog vina najvažnija sorta vinove loze u Republici Hrvatskoj. Mali broj istraživanja obuhvatio je definiranje njezinog aromatskog profila te promjena vezanih uz duljinu dozrijevanja vina u boci koje može značajno utjecati na kemijski sastav te senzorna svojstva vina. Za potrebe izrade ovog rada korištena su vina ‘Graševina’ različitih berbi (2018., 2019., 2020., 2021. i 2022.). Cilj rada bio je utvrditi razlike u koncentraciji hlapljivih spojeva i senzornim svojstvima vina ‘Graševina’ različitih berbi i duljine dozrijevanja vina u boci. Osnovne fizikalno-kemijske analize vina provedene su primjenom Fourier Transform Infrared (FTIR) spektrometrije, a analiza hlapljivih spojeva pomoću vezanog sustava plinske kromatografije – spektrometar masa. Vino ´Graševina´ 2018. izdvojilo se najvišim koncentracijama ukupnih terpena, C13-norizoprenoida te pojedinačnim spojevima poput dietil-sukcinata, dok su više koncentracije etilnih i acetatnih estera te viših alkohola utvrđene u vinima berbe 2021. i 2022. Utvrđene razlike u sastavu hlapljivih spojeva utjecale su i na senzorna svojstva istraživanih vina pri čemu se ‘Graševina’ 2018. izdvojila aromama sušenog voća i meda, a berba 2022. izraženim cvjetnim i voćnim aromama.

Ključne riječi

’Graševina’; hlapljivi spojevi; GC-MS; senzorna svojstva; arome dozrijevanja

Hrčak ID:

321667

URI

https://hrcak.srce.hr/321667

Datum izdavanja:

14.10.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 0 *