Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.31727/gzb.47.5.4

Promjene u proizvodnji i tržištu ružičastih vina u Republici Hrvatskoj

Darko Cenbauer ; Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Zagreb, Hrvatska
Ivan Prša ; Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu,Centar za vinogradarstvo, Zagreb, Hrvatska *
Marin Čagalj ; Zavod za primijenjene znanosti, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split, Hrvatska
Ivo Grgić ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska

* Dopisni autor.


Puni tekst: hrvatski pdf 596 Kb

str. 34-44

preuzimanja: 23

citiraj


Sažetak

Ružičasta vina, često nazivana rosé koja svojim stilom kombiniraju karakteristike bijelih i crvenih vina, bilježe porast popularnosti u mnogim dijelovima svijeta. Rad analizira trendove u proizvodnji, distribuciji i kvaliteti ružičastih vina na hrvatskom tržištu od 2015. do 2023. godine, u usporedbi s globalnim trendovima. Cilj rada je analizirati tržište ružičastih vina u Hrvatskoj, s posebnim osvrtom na utjecaj klimatskih promjena na proizvodnju. Također, istraživanje se bavi promjenama u preferencijama proizvođača i potrošača te prilagodbom tržišta novim izazovima. Korišteni su podaci Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) te Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH). U ovom radu pružen je detaljan uvid u trendove proizvodnje, sortnu i regionalnu zastupljenost, kvalitativne trendove te fizikalno-kemijski sastav i senzorne karakteristike ružičastih vina kroz promatrano razdoblje. Rezultati pokazuju porast broja proizvođača i proizvodnje visokokvalitetnih ružičastih vina, koja postaju sve prepoznatljivija na tržištu, uz potencijalni značaj za klimatsku prilagodbu vinogradarstva.

Ključne riječi

vino; tržište; Hrvatska; kakvoća; klimatske promjene

Hrčak ID:

321668

URI

https://hrcak.srce.hr/321668

Datum izdavanja:

14.10.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 125 *