GLASILO FUTURE, Vol. 7 No. 1, 2024.
Stručni rad
https://doi.org/10.32779/gf.7.1.5
Klice i mikrozelenje – novi trendovi u prehrani
Mirna Koloper
; Student diplomskog stručnog studija Menadžment, Veleučilište u Šibeniku.
Nikolina Gaćina
; Veleučilište u Šibeniku, Šibenik, Hrvatska.
*
* Dopisni autor.
Sažetak
Klice i mikrozelenje su namirnice visoke nutritivne gustoće koje posljednjih godina postaju sve
popularnije, i u prehrambenoj industriji i u ugostiteljstvu. Karakterizira ih praktičan i brz uzgoj,
održivost proizvodnje, visoka nutritivna vrijednost i mogućnost raznovrsne primjene. Klice
predstavljaju najraniju fazu rasta biljaka, razvijaju se brzo i postaju jestive unutar nekoliko dana.
Izrazito su bogate hranjivim tvarima, uključujući vitamine, minerale i antioksidanse, te često se koriste kao dodatak salatama, sendvičima ili drugim jelima. Njihov nježan i hrskav okus je blag i ugodan. S druge strane, mikrozelenje su biljke u fazi rasta između klica i potpuno razvijenih biljaka, što obično traje od nekoliko dana do nekoliko tjedana, ovisno o vrsti. Mikrozelenje također predstavljaju visoko nutritivnu namirnicu, ali imaju intenzivniji okus od klica te dolaze u atraktivnim bojama. Često se koriste kao ukras ili dodatak različitim jelima. Osim što se mogu uzgajati kod kuće ili u malim prostorima, zahtijevaju minimalne resurse i brigu, te predstavljaju ekološki prihvatljiv način uzgoja bilja. Budući da su često hranjivije od neproklijalog sjemena i zrelih biljaka, te donose svježinu i raznolikost prehrani, postale su omiljeni dodatak jelima širom svijeta.
Ključne riječi
Hrčak ID:
322507
URI
Datum izdavanja:
31.5.2024.
Posjeta: 0 *