GLASILO FUTURE, Vol. 7 No. 1, 2024.
Stručni rad
https://doi.org/10.32779/gf.7.1.6
Utjecaj različitih vrsta kvasaca na sastav hlapljivih spojeva vina Pošip
Tomislav Svalina
; Veleučilište "Marko Marulić" u Kninu, Knin, Hrvatska.
*
Andrej Uremović
; Završeni student preddiplomskog stručnog studija Poljoprivreda krša - Biljna proizvodnja.
Marko Šuste
; Veleučilište "Marko Marulić" u Kninu, Knin, Hrvatska.
Žana Delić
; Veleučilište "Marko Marulić" u Kninu, Knin, Hrvatska.
* Dopisni autor.
Sažetak
Pošip je autohtona sorta vinove loze s otoka Korčule, gdje se i danas najviše uzgaja. U Hrvatskoj je jedna od zastupljenijih bijelih sorti te se koristi za proizvodnju različitih stilova vina. Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj različitih vrsta kvasaca na stvaranje hlapljivih spojeva vina Pošip. Uzorci vina Pošip proizvedeni su sur lie metodom korištenjem dviju vrsta kvasaca: Saccharomyces cerevisiae (uzorak I) i Torulaspora delbrueckii (uzorak II). Hlapljivi spojevi vina izolirani su pomoću mikroekstrakcije vršnih para na krutoj fazi (HS-SPME) te analizirani vezanim sustavom plinska kromatografija-masena spektrometrija (GC-MS). U uzorku I identificirano je 20 spojeva što predstavlja ukupno 96,48 % hlapljivih spojeva, dok je u uzorku II identificirano 19 spojeva što predstavlja ukupno 92,27 % hlapljivih spojeva. Identificirani hlapljivi spojevi svrstani su u sljedeće kemijske skupine: alkoholi, esteri, aldehidi, monoterpeni, norizoprenoidi i spojevi s dušikom. Najzastupljeniji spojevi u oba uzorka vina bili su esteri među kojima najveći udjel pripada etiloktanoatu i etil-heksanoatu. U uzorku I utvrđen je veći udjel izoamilnog alkohola i izoamil-acetata, dok uzorak II sadrži veći udjel furfurala i norizoprenoida. Rezultati ovog rada pokazuju da primjena vrste kvasca doprinosi različitom sastavu hlapljivih spojeva u vinu, a time i aromi kao važnom segmentu kvalitete vina.
Ključne riječi
vino Pošip, kvasci, hlapljivi spojevi, HS-SPME, GC-MS.
Hrčak ID:
322508
URI
Datum izdavanja:
31.5.2024.
Posjeta: 0 *