Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.33128/k.66.2.2
Profil masnih kiselina i nutritivni indeksi u mesu fazana (Phasianus colchicus) odstrijeljenih u zajedničkome lovištu broj XIV/128
Zlata Kralik
orcid.org/0000-0001-9056-9564
; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
*
Manuela Košević
orcid.org/0000-0002-5760-621X
; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Igor Kralik
; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
* Dopisni autor.
Sažetak
Obični fazan (Phasianus colchicus) stanovnik je većine lovišta u Republici Hrvatskoj. Predstavlja vrstu pernate divljači s visokim potencijalom proizvodnje nutritivno kvalitetnoga mesa. Cilj istraživanja bio je analizirati profil masnih kiselina te izračunati nutritivne indekse kvalitete lipida u mesu prsa i zabataka fazanske divljači. Fazani su odstrijeljeni ujesen 2023. na području zajedničkoga lovišta XIV/128, kojim gospodari Lovačko društvo „Jarebica“, Antunovac. Za potrebe analiza masnih kiselina, nakon lova su od 10 muških jedinaka uzeti uzorci prsnoga mesa i mesa zabataka. Iz podataka profila masnih kiselina u mesu izračunani su nutritivni indeksi (indeks nutritivne vrijednosti – INV, aterogeni indeks – AI, trombogeni indeks – TI i hipo/hiperkolesterolni indeks – HHI). Rezultati analize profila masnih kiselina ukazuju da je sadržaj ukupnih SFA, MUFA, n-6 PUFA, n-3 PUFA te omjer n-6 PUFA/n-3 PUFA u obje vrste mesa ujednačen (P>0,05). Statistički značajno veći sadržaj (P<0,05) cis-10 heptadekanske, eikozadienske, dihomo-γ-linolne i arahidonske masne kiseline bio je u prsima u odnosu na zabatake, dok je sadržaj linolne i α-linolenske bio značajno veći u zabatacima u odnosu na meso prsa (P<0,05). INV u mesu prsa iznosio je 2,18, a u mesu zabataka 2,43, AI je iznosio 0,53 i 0,54, TI 0,86 i 0,90, a HHI 3,51 i 3,76 (P>0,05). Meso fazana dobar je izvor nutritivno kvalitetnih lipida te može biti zdravija alternativa drugim vrstama mesa koje ljudi svakodnevno konzumiraju.
Ključne riječi
fazani; meso prsa i zabataka; profil masnih kiselina; nutritivni indeksi
Hrčak ID:
323145
URI
Datum izdavanja:
29.11.2024.
Posjeta: 0 *