Stručni rad
https://doi.org/10.33128/k.66.2.5
Hranidba svinja u ekološkoj proizvodnji
Đuro Senčić
; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Danijela Samac
orcid.org/0000-0001-9277-3710
; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
*
* Dopisni autor.
Sažetak
Hranidba svinja u ekološkoj proizvodnji treba biti prema načelima koji su zakonski regulirana. Smiju se koristiti samo zakonski dopuštena krmiva, a ne smiju se koristiti antibiotici, kokcidiostatici, različiti biostimulatori i hrana koja je genetski modificirana (GMO). U ekološkoj proizvodnji svinja treba što više koristiti pašu i različita voluminozna krmiva koja imaju višestruko pozitivno djelovanje: poboljšavaju zdravlje svinja, njihovu istraživačku aktivnost i dobrobit, smanjuju proizvodne troškove i poboljšavaju nutritivna i senzorna svojstva mesa.
Ključne riječi
hranidba; svinje; ekološka proizvodnja svinja
Hrčak ID:
323240
URI
Datum izdavanja:
29.11.2024.
Posjeta: 0 *